Przepyszne lekkie, ucierane ciasto z owocami i serową warstwą na pewno przypadnie Wam go gustu. Bardzo szybkie do przygotowania idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy : ) Borówki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami lub jagodami. Polecam!!!
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 60 g masła
- nieciałe 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g)
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
Masło dokładnie utrzeć mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodawać po jednym jajku dalej ucierając do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną i delikatnie mieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, przygotować serowe nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 200 g zmielonego twarogu półtłustego w temp. pokojowej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 300 g borówek lub malin, jagód
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować poza owocami. Przełożyć delikatnie na przygotowaną masę, na wierzchu ułożyć owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Smacznego!