Site icon marta-gotuje.pl

Szybkie ciasto z twarożkiem i borówkami

Przepyszne lekkie, ucierane ciasto z owocami i serową warstwą na pewno przypadnie Wam go gustu. Bardzo szybkie do przygotowania idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy : ) Borówki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami lub jagodami. Polecam!!!


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Masło dokładnie utrzeć mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodawać po jednym jajku dalej ucierając do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną i delikatnie mieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, przygotować serowe nadzienie.

Składniki na nadzienie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować poza owocami. Przełożyć delikatnie na przygotowaną masę, na wierzchu ułożyć owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!



Inspiracja 
Exit mobile version