Jak wiecie uwielbiamy wszelkie makaronowe dania, więc kuchnia włoska należy do naszych faworytów ; ) Nie jestem za to miłośniczką sosów na bazie śmietany, ale taki z dodatkiem parmezanu to już zupełnie co innego ; ) Danie bardzo proste do przygotowania i gwarantuję, że jeśli spróbujecie, na stałe zagości w Waszym menu, bo jest przepyszne ; ) Inspirowałam się gazetą Włoskie Smaki i gorąco polecam!!!
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle (najlepiej świeżego)
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka (wielkość L)
- 70 g sera Parmigiano Reggiano
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g szynki prosciutto
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka cukru, oliwa
W średniej wielkości garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj brokuł podzielony na małe różyczki i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie masłem, posyp pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15-20 minut. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu. Następnie dodaj parmezan starty na małych oczkach tarki, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj. Po około 5-7 minutach sos zgęstnieje. Na patelni podsmaż szynkę pokrojoną w paski, do czasu aż będzie chrupiąca (ok. 5 minut). Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni usmaż jajka, doprawiając solą i pieprzem (aby jajka się nie rozpływały, najlepiej wbijać je na zimną patelnię). Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do serowego sosu. Dodaj szynkę, brokuły oraz jajko sadzone.
Smacznego : )