Tagliatelle z brokułami, prosciutto i jajkiem sadzonym

Jak wiecie uwielbiamy wszelkie makaronowe dania, więc kuchnia włoska należy do naszych faworytów ; ) Nie jestem za to miłośniczką sosów na bazie śmietany, ale taki z dodatkiem parmezanu to już zupełnie co innego ; ) Danie bardzo proste do przygotowania i gwarantuję, że jeśli spróbujecie, na stałe zagości w Waszym menu, bo jest przepyszne ; ) Inspirowałam się gazetą Włoskie Smaki i gorąco polecam!!!


Tagliatelle z brokułami, prosciutto i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle (najlepiej świeżego)
  • 1 mały brokuł
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 70 g sera Parmigiano Reggiano
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g szynki prosciutto
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka cukru, oliwa

W średniej wielkości garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj brokuł podzielony na małe różyczki i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie masłem, posyp pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15-20 minut. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu. Następnie dodaj parmezan starty na małych oczkach tarki, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj. Po około 5-7 minutach sos zgęstnieje. Na patelni podsmaż szynkę pokrojoną w paski, do czasu aż będzie chrupiąca (ok. 5 minut). Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni usmaż jajka, doprawiając solą i pieprzem (aby jajka się nie rozpływały, najlepiej wbijać je na zimną patelnię). Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do serowego sosu. Dodaj szynkę, brokuły oraz jajko sadzone.

Smacznego : )


Makaron z serowym sosem

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:16

      🙂

  1. Kasia
    28 lutego 2015 / 22:30

    Zapowiada się pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2015 / 17:55

      Gorąco polecam 🙂

  2. Aneta
    1 marca 2015 / 0:15

    Uwielbiam takie dania, dzięki za inspirację.

    • Marta
      Autor
      1 marca 2015 / 17:55

      🙂

  3. Kuchenne Chochliki
    1 marca 2015 / 1:42

    Ale pyszności serwujesz. Chętnie wypróbuję!

    • Marta
      Autor
      1 marca 2015 / 17:55

      Bardzo się cieszę, że danie się podoba 🙂

  4. 1 marca 2015 / 12:30

    Wygląda bardzo apetycznie!

    • Marta
      Autor
      1 marca 2015 / 17:56

      Polecam, pysznie smakuje 🙂

  5. Jula
    1 marca 2015 / 21:59

    Pyszny obiad i prosty, fajny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:16

      Bardzo mi miło, że danie smakowało 🙂

  6. Ann
    20 maja 2015 / 17:44

    Genialne w smaku! W moim domu ten przepis już został dodany do dan ulubionych 😉

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:01

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Gośka
    6 lutego 2016 / 0:34

    Obłędne danie, uwielbiam je i mamy teraz z rodziną fazę co najmniej raz w tygodniu musi być 🙂 super przepis!!!!

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2016 / 21:33

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, z “fazami” mam podobnie, jak coś mi zasmakuje mogę jeść nawet kilka razy w danym tygodniu ;))

  8. Arleta
    2 maja 2018 / 21:57

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2018 / 23:49

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 15 =