Zaskakujące połączenia smakowe, czyli warsztaty kulinarne z Piotrem Chylareckim


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-245

W ubiegły piątek zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne „Zaskakujące połączenia smakowe”, prowadzone przez Piotra Chylareckiego w Akademii Smaku Bosh.
Centrum Domowych Inspiracji po raz kolejny zrobiło na mnie duże wrażenie, gotowanie w takim wnętrzu to sama przyjemność ; )


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-2

Uwielbiam te ogromne lampy, a zabudowane sprzęty i funkcjonalna kuchenna wyspa, które widać w tle, to od dawna moje marzenie… ; )


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-140

Nasz mentor ; )

Warsztaty rozpoczęły się od krótkiego wprowadzenia na temat czekolady, która stanowiła motyw przewodni spotkania. Jak wiecie czekolada to podstawowy składnik w mojej kuchni, ale do tej pory nie miałam okazji wykorzystywać jej do przygotowania wytrawnych dań. Dowiedziałam się, że czekolada mająca 70 % zawartości kakao świetnie łączy się z bazylią, miętą, tymiankiem, chili i solą morską. Pasuje również do ciemnego, czerwonego wina, bo smakując ją można wyczuć aromat czerwonych owoców. Czekolada o wyższej zawartości kakao np. 90% jest idealna do wypieków i przy takim wyborze możemy dodać mniej mąki oraz cukru.


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-19


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-25

 

2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-33


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-145

Sponsorzy spotkania ; )


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-6


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-7


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-38


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-72

Po ciekawym wstępie i degustacji różnych typów czekolad, podzieliliśmy się na grupy i przystąpiliśmy do pracy. Nasze menu to:
– sorbet buraczany z czekoladą podany z wędzoną gęsią, szpinakiem i pęczakiem
– zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i czekoladowym czipsem
– pierś kaczki na warzywach chińskich w sosie z marakui,imbiru i czekolady
– brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z orzechami laskowymi prażonymi w karmelu


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-70


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-161


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-148


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-106


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-114


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-117


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-144


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-167


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-133


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-149

Efekty naszych działań


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-183


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-221


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-273


2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-282

Pomimo, że wszystkie dania były pyszne, a część połączeń bardzo zaskakująca, to moim zdecydowanym faworytem było wyjątkowe brownie. Żałuję, że nie miałam okazji przygotowywać go osobiście, bo wyszło idealne : )

Organizatorom bardzo dziękuję za zaproszenie i możliwość poszerzenia mojej kulinarnej wiedzy, a także skosztowania tylu smakołyków. Mam nadzieję na kolejne udane spotkania ; )

Komentarzy: 18

  1. 2 marca 2015 / 14:30

    Zazdroszczę tych warsztatów. Kocham gotować i marzą mi się takie od dawna! Dania wyglądają obłędnie, pewnie tak samo dobrze smakowały. Aż ślinka leci od patrzenia na te zdjęcia 😉 Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:18

      Takie warsztaty to sama przyjemność 🙂 poza sporą dawką wiedzy zawsze można liczyć na coś pysznego 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. Kuchenne Chochliki
    2 marca 2015 / 18:26

    Super, zazdroszczę 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:18

      🙂

  3. 2 marca 2015 / 19:03

    Chętnie wzięłabym z Tobą udział w takich warsztatach 🙂 Zazdroszczę takich połączeń!

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:18

      Mam nadzieję, że się uda! 🙂

  4. Jagoda
    2 marca 2015 / 19:16

    Super menu, chętnie bym wypróbowała, bo takie smaki to dla mnie nowość 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:18

      Dla mnie również, ale było warto 🙂

  5. Ilawianka
    2 marca 2015 / 20:29

    Piękne miejsce, widać że miło się Wam pracowało. Brownie o którym piszesz na pewno genialne, jadłam kiedyś serniczki z kaszą i były super 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:19

      Brownie pyszne, chętnie spróbowałabym także Twoich serniczków 🙂 miejsce rzeczywiście piękne 🙂

  6. 2 marca 2015 / 21:59

    matkooo, Dziewczynooooooooo;p
    zazdroszczę, choć jak sobie tak pomyślę….pewnie by się okazało, że nic nie umiem 😀

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:20

      Ola Ty jesteś geniuszem takich połączeń! dla mnie magia i dużo nowości, bo u mnie bardziej tradycyjnie 🙂

  7. 3 marca 2015 / 1:00

    Fajna recenzja 🙂 zapraszam do siebie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 2:20

      Dziękuję 🙂

  8. Ilona
    3 marca 2015 / 21:46

    Super!!!!!

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 21:50

      🙂

  9. 5 marca 2015 / 15:45

    Oj tak, brownie zdecydowanie najlepsze danie z naszych warsztatów:-) Choć zupa równie przyjemnie smakowała:-) Pozdrawiam serdecznie, Marzena.

    • Marta
      Autor
      6 marca 2015 / 0:17

      Brownie do dziś mam w pamięci i szykuję się na powtórkę 🙂 Cała reszta również była interesująca, ale sercem mi bliżej do słodkości… 🙂 Również pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 18 =