Site icon marta-gotuje.pl

Tarta bounty

Od dawna miałam ochotę przyrządzić czekoladową tartę z kokosowym kremem, znalezioną u Anulli ; ) Być może podobnie jak ja macie swoje listy rzeczy „do zrobienia” (moja nie ma końca… ; ), ale ta tarta zdecydowanie musiała być przyrządzona bez kolejki ; ) Prosto i pysznie polecam : )


Składniki na ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy na tartę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem. Na cieście wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą, kaszą itp, tak aby nie wyrosło. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Ostudzić.

Składniki na krem:

Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki dekorować schłodzoną tartę wg uznania.

Smacznego : )



Exit mobile version