Tarta bounty

Od dawna miałam ochotę przyrządzić czekoladową tartę z kokosowym kremem, znalezioną u Anulli ; ) Być może podobnie jak ja macie swoje listy rzeczy “do zrobienia” (moja nie ma końca… ; ), ale ta tarta zdecydowanie musiała być przyrządzona bez kolejki ; ) Prosto i pysznie polecam : )


Tarta bounty
Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy na tartę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem. Na cieście wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą, kaszą itp, tak aby nie wyrosło. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Ostudzić.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 200 g wiórków lub płatków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki dekorować schłodzoną tartę wg uznania.

Smacznego : )


Tarta kokosowa


Komentarzy: 34

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2013 / 20:21

      Dokładnie, mi również bardzo się spodobał 🙂

  1. Marta
    Autor
    21 lutego 2013 / 21:17

    Zapraszam 😀

  2. 21 lutego 2013 / 21:55

    cieszę się, że wyszła i smakowała:)
    również używam metalowej foremki do pieczenia tarty, ale ostatnio w sklepie z różnymi drobiazgami widziałam podobną do Twojej za grosze i chyba się skuszę:)
    też mam kilometrowe listy “do zrobienia”:P

  3. Marta
    Autor
    21 lutego 2013 / 22:04

    Moja metalowa miała przy obwodzie dodatkowe wgłębienie, co utrudniało sprawę, a taką porcelanową polecam 🙂 Tarta pyszna, super, że u Ciebie znalazłam 🙂

  4. Marta
    Autor
    22 lutego 2013 / 0:12

    Dziękuję 🙂

  5. 22 lutego 2013 / 0:39

    moja ma takie samo wgłębienie, które mnie denerwuje czasami:( to jeszcze bardziej mnie przekonałaś do tej porcelanowej:) a sama do tej tarty zbierałam się od września – wstyd,a dzięki ankietom wreszcie zrobiłam:)

  6. Marta
    Autor
    22 lutego 2013 / 1:16

    To chyba mamy taką samą! 🙂 to wgłębienie początkowo mi się wydawało ok, ale strasznie utrudnia wyjmowanie, bo spód się kruszy 🙂 Z porcelanową łatwiej 🙂 Bardzo lubię Twoje ankiety i cieszę się, że jednak udało Ci się zrobić 🙂

  7. 22 lutego 2013 / 10:02

    Powalila mnie ta tarta!!! Wyglada bosko!

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2013 / 10:20

      Polecam, bo smakuje też pysznie 🙂

  8. Renata D.
    22 lutego 2013 / 11:54

    Ta forma do tarty jest rewelacyjna, a tarta wygląda przesmakowicie. Połączenie kokosu i czekolady jest jak dla mnie połączeniem idealnym. 🙂
    Pozdrawiam!

  9. Marta
    Autor
    22 lutego 2013 / 13:39

    Bardzo dziękuję, a połączenie rzeczywiście trafione 🙂

  10. 22 lutego 2013 / 17:22

    Bardzo elegancka i bardzo pyszna tarta ! Wygląda imponująco 🙂

  11. Marta
    Autor
    22 lutego 2013 / 17:30

    Dziękuję, bardzo smaczna 😀

  12. 23 lutego 2013 / 0:49

    Mmm… Bounty… Pyyychaa! 🙂 Dopisuję do swojej listy “to do” 😉

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2013 / 1:14

      Mam nadzieję, że Twoja lista nie jest tak długa jak moja 😀

  13. 23 lutego 2013 / 17:41

    aaaaaaaaaaa, oddawaj te bounty!! całe!!! matko, uwielbiam takie kombinacje, normalnie foch, że nie mogę spróbować!!! ;p

  14. Marta
    Autor
    23 lutego 2013 / 18:05

    Ola żałuję, że nie mieszkasz w pobliżu, bo chętnie bym się podzieliła, a tak musiałam zjeść prawie całą sama, bo akurat mąż w podróży 😀

  15. Funny
    23 lutego 2013 / 18:15

    Ale piekna, az slow brak! A forma swietna, tez mam zawsze problem z wyjeciem 1. kawalka.

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2013 / 18:23

      Bardzo dziękuję, myślę że ten problem z 1 kawałkiem dotyczy niestety wielu z nas 🙂

  16. Aga
    25 lutego 2013 / 0:05

    Dzięki za kawałek, Młody przekazał, pyyycha 😀 pozdrowionka!

  17. Marta
    Autor
    25 lutego 2013 / 0:07

    Dobrze, że przekazał i fajnie, że smakowała 😀

  18. 20 maja 2013 / 12:16

    Cudowna 🙂 koniecznie musze zrobić. Tylko nie posiadam formy na tartę niestety 🙁 myślę, czy w tortownicy jakoś dalo by się to zrobić? 😉

    • Marta
      Autor
      20 maja 2013 / 15:07

      W tortownicy też się uda, tylko musisz “wylepić” ciastem jej boki tylko np. do połowy, by brzegi nie były zbyt wysokie 🙂 Sama kiedyś stosowałam ten patent i poza trochę innym wyglądem było ok:)

  19. Marta
    Autor
    21 maja 2013 / 11:42

    Nie ma za co 🙂 a Twój blog z przyjemnością odwiedziłam 😛

  20. Aga
    26 lipca 2013 / 17:58

    Świetny przepis! Byłam w szoku kiedy spróbowałam tej tarty, bo smakuje identycznie jak batonik. 🙂 Jeszcze podaba mi się, że jest łatwa w wykonaniu.

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2013 / 19:57

      Bardzo się cieszę, że tarta smakowała 🙂 moim zdaniem także jest prosta w przygotowaniu, a do tego w smaku pyszna 🙂

  21. W.
    4 listopada 2016 / 13:01

    Tarta ideał 🙂 chyba się uzależniłam bo piekę jak szalona wszytskie Twoje tarty po kolei 🙂 jesteś mistrzynią!

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2016 / 18:41

      Dziękuję za tak serdeczny komentarz 🙂

  22. Magda
    6 marca 2020 / 13:11

    Bardzo fajny przepis zapisuję 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2020 / 12:49

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
7 + 27 =