Kontakt

blog kulinarny

Chipsy jabłkowe, czyli suszone jabłka

Uwielbiam wszystkie przekąski, najczęściej te, które nie są niestety zdrowe ; ) Jabłkowe chipsy są na szczęście ich przeciwieństwem i podjadając je nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Zdrowe, proste w przygotowaniu (wystarczą jabłka
i piekarnik), sprawdzą się wszędzie i dla każdego, wprost idealne…! : D


Chipsy jabłkowe

Składniki

  • jabłka (im więcej tym lepiej ; )
    u mnie 5 jabłek, bo posiadam tylko 3 płaskie blachy do piekarnika i więcej mi się nie zmieściło ; )
  • opcjonalnie cynamon, papryka itp., osobiście wolę bez dodatków

Jabłka myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry ok. 2 mm. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 95 C (termoobieg) i pieczemy przez 3-3,5 godzin (w zależności od tego na jak cienkie plastry udało nam się pokroić jabłka i jaką chrupkość lubimy).

Smacznego : )

 


Chipsy z jabłek
 


Jabłkowe chipsy
 


Zdrowe chipsy



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 lutego, 2013
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery

21 komentarzy

  1. Ja najbardziej lubie z cynamonem <3

  2. również uwielbiam wszelkie przekąski, a takie jabłuszka przede wszystkim:D

  3. Wyglądają bardzo smacznie a do tego są zdrowe 🙂

  4. a ja właśnie objadam się chipsami… pora to zmienić 😉

  5. Marta

    Maggie na te z cynamonem “muszę” mieć ochotę, a te naturalne mogę zjeść w każdej ilości 😀
    Aniu ja też jestem miłośniczką przekąsek…
    Szwagierka masz absolutną rację 🙂
    Kasiu ja niestety także się objadam chipsami, ale od teraz jest już jakaś alternatywa 😀

  6. Ty wiesz, że ja to lubię???:D

  7. Marta

    Mam taką nadzieję 😀

  8. Przyznam się że już zapomniałem, że można samemu zrobić tak zdrową przekąskę.

  9. Marta

    Czasem te najprostsze sposoby wypadają z głowy 🙂

  10. kuchnia-domowa-ani.blogspot.com

    Uwielbiam takie jabłka. Moja babcia takie robiła, ale suszyła je na kuchni kaflowej – do dziś pamiętam ten zapach i smak 🙂

    1. Marta

      O tak zapach obłędny, ale i w smaku nie można im nic zarzucić 😀 Mam nadzieję, że z piekarnika będą smakować tak jak te od Twojej babci, bo smaki naszych wspomnień są najlepsze! 🙂

  11. Takie domowe jabłuszkowe chipsy są znakomite i na pewno aromat obłędny !!!

  12. Marta

    Dokładnie! w domu unosił się kilka godzin 🙂

  13. Chipsy jabłkowe to jest to 😉 My zamiast w piekarniku robimy je w suszarce do warzyw 😉 a teraz planujemy produkcję marchewkowych 😉

    1. Marta

      Suszarki niestety nie posiadam 🙁 ale z marchewkowymi to bardzo dobry pomysł 😀

  14. Uwielbiam je! Zawsze robię je gdy mam w domu wysyp jabłek!

    1. Marta

      Są pyszne 😀

  15. To trzeba przyznać, że zapach jest wyśmienity 🙂

    1. Marta

      Zgadza się 🙂

  16. Kinga

    Uwielbiam te jabłuszka, są pycha

    1. Marta

      To prawda, szkoda tylko, że tak szybko się kończą 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top