Site icon marta-gotuje.pl

Tarta cytrynowa

Lekko kwaśna, cytrynowa tarta w połączeniu ze słodką bezą… Chyba nie muszę pisać, że jest to bardzo udane połączenie ; ) Inspiracja – p. Paweł ; ) Polecam!


Składniki na kruche ciasto (średnica 24 cm):

  • 220 g mąki tortowej
  • 110 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Do przesianej mąki dodajemy posiekane nożem na mniejsze kawałki masło, żółtka i skórkę z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie zagniatamy ciasto, pamiętając, aby nie robić tego zbyt długo, bo skurczy się po wypieczeniu. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok 5 mm i przekładamy na formę do tarty (lub tortownicę – wtedy brzegi wylepiamy np. do połowy wysokości, w zależności od tego, na ile wystarczy nam ciasta ; ).  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut lub, gdy nie mamy termoobiegu, to w temp. 180 C -190 C przez ok. 15-20 min.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 50 ml wytrawnego, białego wina
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 40 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 30 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Do garnuszka wlewamy jaja, wino oraz śmietankę, dodajemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, stale ucierając rózgą. Gdy masa będzie tężeć dodajemy sok z cytryny, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Kiedy masa będzie już gęsta dodajemy masło oraz skórkę z cytryny, ponownie mieszamy. Tak przygotowany cytrynowy krem przelewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto i ponownie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) na 12-20 minut (w zależności od wielkości tarty). Jeśli pieczemy bez termoobiegu, piekarnik rozgrzewamy do 165 C i władamy ciasto na 15-22 minut.

Składniki na bezę:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml wina

Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino zagotowujemy z cukrem i gotujemy przez około 3 minuty. Przelewamy do białek i zwiększamy obroty miksera na maksymalne, ubijając je na sztywną pianę. Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe stożki na naszą tartę. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 C (z opcją grzania górnej grzałki) na 2-3 minuty, aż beza ładnie się zarumieni lub opalamy je palnikiem.

Smacznego : )





Exit mobile version