Tarta cytrynowa

Lekko kwaśna, cytrynowa tarta w połączeniu ze słodką bezą… Chyba nie muszę pisać, że jest to bardzo udane połączenie ; ) Inspiracja – p. Paweł ; ) Polecam!


Tarta cytrynowa z bezą

Składniki na kruche ciasto (średnica 24 cm):

  • 220 g mąki tortowej
  • 110 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Do przesianej mąki dodajemy posiekane nożem na mniejsze kawałki masło, żółtka i skórkę z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie zagniatamy ciasto, pamiętając, aby nie robić tego zbyt długo, bo skurczy się po wypieczeniu. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok 5 mm i przekładamy na formę do tarty (lub tortownicę – wtedy brzegi wylepiamy np. do połowy wysokości, w zależności od tego, na ile wystarczy nam ciasta ; ).  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut lub, gdy nie mamy termoobiegu, to w temp. 180 C -190 C przez ok. 15-20 min.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 50 ml wytrawnego, białego wina
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 40 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 30 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Do garnuszka wlewamy jaja, wino oraz śmietankę, dodajemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, stale ucierając rózgą. Gdy masa będzie tężeć dodajemy sok z cytryny, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Kiedy masa będzie już gęsta dodajemy masło oraz skórkę z cytryny, ponownie mieszamy. Tak przygotowany cytrynowy krem przelewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto i ponownie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) na 12-20 minut (w zależności od wielkości tarty). Jeśli pieczemy bez termoobiegu, piekarnik rozgrzewamy do 165 C i władamy ciasto na 15-22 minut.

Składniki na bezę:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml wina

Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino zagotowujemy z cukrem i gotujemy przez około 3 minuty. Przelewamy do białek i zwiększamy obroty miksera na maksymalne, ubijając je na sztywną pianę. Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe stożki na naszą tartę. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 C (z opcją grzania górnej grzałki) na 2-3 minuty, aż beza ładnie się zarumieni lub opalamy je palnikiem.

Smacznego : )


Tarta cytrynowa z bezą włoską



Komentarzy: 18

  1. 18 czerwca 2013 / 10:11

    też mam w planach tartę cytrynową, bo uwielbiam kwaskowe smaki:) nawet ostatnio sobie jeden przepis zapisałam:) Ta wersja fajna, ale dla mnie bez bezy bo dla mnie jest za słodka i jej unikam w deserach i ciastach:) każdy ma jakieś swoje skrzywienia, a ja nie lubię za słodko, wolę kwaskowato, nawet jak się to uzupełnia, to jakoś nie mogę:P

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2013 / 11:59

      Aniu doskonale Cię rozumiem, bo ja prawie zawsze też coś muszę pozmieniać, aby dopadować przepisy pod moje smaki 🙂 Choć akurat u mnie nigdy dość słodyczy 🙂 W wersji bez bezy na pewno też będzie smaczna, robiłam już kiedyś gdybyś potrzebowała przepis: http://www.marta-gotuje.pl/key-lime-pie/ 🙂

  2. 18 czerwca 2013 / 10:50

    Kurcze jeszcze nigdy nie robiłam tarty. Muszę się zmobilizować i zrobić. Ale bez bezy bo dla mnie za słodka:D
    ]

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2013 / 12:00

      Moniko koniecznie wypróbuj, tarty są pyszne!:) chyba jestem jedyną miłośniczką bezy… 😀

  3. 18 czerwca 2013 / 11:55

    Muszę wypróbować przepis 🙂 Od dłuższego czasu chodzą za mną cytrynowe wypieki 😉 Dziękuję za udział w akcji!

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2013 / 12:02

      Uwielbiam tarty, więc chętnie przyłączyłam do Twojej akcji 🙂 a tą cytrynową polecam 🙂

  4. Luka
    18 czerwca 2013 / 14:26

    Wygląda bajecznie, koniecznie muszę wypróbować przepis, też zaglądam do ,kuchni lidla, w tym tygodniu chodzi za mną tiramisu p.Pawła 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2013 / 15:55

      Polecam 🙂 tez bardzo cenie wypieki p. Pawła 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2013 / 15:56

      Bardzo proszę 🙂

  5. 18 czerwca 2013 / 20:37

    Martaaa….Ty skończ pokazywać takie pyszności!!!!!! Rozkazuję!! Zdjęcie genialne, jak zwykle:D

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2013 / 23:29

      Haha 😀 Ola dzięki!!! i obiecuję, że na dziś to na pewno koniec!!! 😀

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2013 / 18:44

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 10 =