Kontakt

blog kulinarny

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

W tym cieście zakochałam się dosłownie od pierwszego kawałka! Bardzo puszyste, wilgotne, z dużą ilością kruszonki – pycha! Tak nam zasmakowało, że przyrządziłam je już kilka razy, zawsze z innymi owocami. Inspiracja tutaj. Polecam!!!


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki na rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki letniego mleka

Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać mąkę i cukier, zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować ; )

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 28 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łodygi rabarbaru

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić (ręcznie lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę :

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru

Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie wyrobić palcami. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków, czy jest on suchy, wtedy ciasto jest gotowe).

Smacznego : )


Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką


Drożdżówka z rabarbarem


Ciasto drożdżowe z rabarbarem



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 16 czerwca, 2013
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Dania dla dzieci, Drożdżowe, Drożdżówki

40 komentarzy

    1. Marta

      Dokładnie 🙂

  1. pyszna klasyka:D i rabarbar:D

    1. Marta

      Klasyczne ciasta najlepsze 🙂

  2. Ja w weekend robiłam z truskawkami:)

    1. Marta

      Z truskawkami też pycha! 🙂

  3. o rajciu smak dzieciństwa 🙂

    1. Marta

      U mnie podobnie 😀

  4. O tak najlepsze drożdżowe z rabarbarem ! 🙂

  5. Słodka babeczka

    Najlepsze ciasto z rabarbarem, czekam cały rok jest pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że tak mocno przypadło do gustu, polecam również z innymi owocami, aby nie czekać cały rok 😀

  6. Kora

    Uwielbiam ten przepis, bo zawsze wychodzi 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  7. Alina

    Moje ulubione 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Renia

    Najlepsze drożdżowe jakie udało mi się zrobić, bardzo puszyste i mięciutkie, super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Lusia

    Najlepsze drożdżowe jakie jadłam i w końcu nie jest suche tak jak moje zawsze były, dziękuję!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, to także moje ulubione 🙂

  10. niiina

    Pani Marto,

    Czy można uzyc suchych drożdży? Dziękuję za informacje!
    Pozdrawiam i gratuluje talentu do gotowania: )

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 przyznaję, że nie próbowałam, ale wydaje mi się, że 7g-10g (raczej skłaniałabym się ku 10 😉 powinno zastąpić podaną ilość świeżych 🙂

  11. Justyna

    Pyszne ciasto, zamiast rabarbaru dodałam tryskawki i też się udało 🙂

    1. Marta

      Z truskawkami też lubię 🙂

  12. Agata

    Najlepsze ciasto drożdżowe, jeszcze się na nim nie zawiodłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Duśka

    To ciacho jest genialne, niby proste a nie znam nikogo kto by wybrzydzał 🙂 Przepiękne zdjęcia żałuję, że nie potrafię tak uwiecznić moich wypieków to bym Pani podesłała 🙂

    1. Marta

      Dziękuję:) a zdjęcia chętnie obejrzę 🙂

  14. Mija

    Przepyszne! mięciutkie nie za słodkie, najlepsze po prostu 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie również moje ulubione 🙂

  15. Majka

    Jakoś nigdy nie miałam odwagi upiec drożdżowca gdy zawsze w domu była specjalistka od ciast drożdżowych aż w końcu się przemogłam i co najlepsze: to ciasto jest świetne, ani trochę gorsze od tego maminiego 😉

    1. Marta

      Ooo to największy komplement jak ciasto dorównuje do tego maminiego 🙂 Super, że się przełamałaś, bo drożdżowe zawsze są pyszne i pasują na każdą porę roku 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Natalia Kamińska

    Ciasto jest wspaniale podczas przygotowania miałam trcohę watpliwości bo wychodziło dość rzadkie ale po upieczeniu bajka puszyste jak chmurka!!! zrobilam z brzoskwiniami 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  17. Ewa

    To drożdżowe ciasto bije u nas rekordy popularności zrobiłam je z konfiturą a wcześniej z mrożonymi owocami jak świeże się skończyły i zawsze pełen sukces 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  18. Agusia

    Ciasto jest rewelacyjne czekałam na ten rabarbar żeby upiec pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 25 =


Top