Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

W tym cieście zakochałam się dosłownie od pierwszego kawałka! Bardzo puszyste, wilgotne, z dużą ilością kruszonki – pycha! Tak nam zasmakowało, że przyrządziłam je już kilka razy, zawsze z innymi owocami. Inspiracja tutaj. Polecam!!!

 

Składniki na rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki letniego mleka

Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać mąkę i cukier, zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować ; )

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 28 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łodygi rabarbaru

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić (ręcznie lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę :

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru

Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie wyrobić palcami. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków, czy jest on suchy, wtedy ciasto jest gotowe).

Smacznego : )

 


Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

 

 


Drożdżówka z rabarbarem

 

 


Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

Komentarzy: 50

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 12:14

      Dokładnie 🙂

  1. 16 czerwca 2013 / 10:21

    pyszna klasyka:D i rabarbar:D

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 12:14

      Klasyczne ciasta najlepsze 🙂

  2. 16 czerwca 2013 / 21:48

    Ja w weekend robiłam z truskawkami:)

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 21:59

      Z truskawkami też pycha! 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2013 / 8:20

      U mnie podobnie 😀

  3. 21 czerwca 2013 / 19:52

    O tak najlepsze drożdżowe z rabarbarem ! 🙂

  4. Słodka babeczka
    29 kwietnia 2015 / 9:42

    Najlepsze ciasto z rabarbarem, czekam cały rok jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:25

      Bardzo się cieszę, że tak mocno przypadło do gustu, polecam również z innymi owocami, aby nie czekać cały rok 😀

  5. Kora
    29 kwietnia 2015 / 16:16

    Uwielbiam ten przepis, bo zawsze wychodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:27

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  6. Alina
    29 kwietnia 2015 / 19:15

    Moje ulubione 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:28

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Renia
    8 maja 2015 / 1:37

    Najlepsze drożdżowe jakie udało mi się zrobić, bardzo puszyste i mięciutkie, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:42

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Lusia
    20 maja 2015 / 11:43

    Najlepsze drożdżowe jakie jadłam i w końcu nie jest suche tak jak moje zawsze były, dziękuję!

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:00

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, to także moje ulubione 🙂

  9. niiina
    23 maja 2015 / 21:33

    Pani Marto,

    Czy można uzyc suchych drożdży? Dziękuję za informacje!
    Pozdrawiam i gratuluje talentu do gotowania: )

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:35

      Bardzo dziękuję 🙂 przyznaję, że nie próbowałam, ale wydaje mi się, że 7g-10g (raczej skłaniałabym się ku 10 😉 powinno zastąpić podaną ilość świeżych 🙂

  10. Justyna
    27 maja 2015 / 10:32

    Pyszne ciasto, zamiast rabarbaru dodałam tryskawki i też się udało 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:41

      Z truskawkami też lubię 🙂

  11. Agata
    9 czerwca 2015 / 12:08

    Najlepsze ciasto drożdżowe, jeszcze się na nim nie zawiodłam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:43

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Duśka
    30 czerwca 2015 / 0:01

    To ciacho jest genialne, niby proste a nie znam nikogo kto by wybrzydzał 🙂 Przepiękne zdjęcia żałuję, że nie potrafię tak uwiecznić moich wypieków to bym Pani podesłała 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2015 / 16:52

      Dziękuję:) a zdjęcia chętnie obejrzę 🙂

  13. Mija
    4 maja 2016 / 16:46

    Przepyszne! mięciutkie nie za słodkie, najlepsze po prostu 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2016 / 16:50

      Zdecydowanie również moje ulubione 🙂

  14. Majka
    8 maja 2016 / 10:51

    Jakoś nigdy nie miałam odwagi upiec drożdżowca gdy zawsze w domu była specjalistka od ciast drożdżowych aż w końcu się przemogłam i co najlepsze: to ciasto jest świetne, ani trochę gorsze od tego maminiego 😉

    • Marta
      Autor
      9 maja 2016 / 22:23

      Ooo to największy komplement jak ciasto dorównuje do tego maminiego 🙂 Super, że się przełamałaś, bo drożdżowe zawsze są pyszne i pasują na każdą porę roku 🙂

  15. KAMA
    14 maja 2018 / 23:36

    PYCHOTKA !

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 0:06

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Natalia Kamińska
    8 sierpnia 2018 / 15:39

    Ciasto jest wspaniale podczas przygotowania miałam trcohę watpliwości bo wychodziło dość rzadkie ale po upieczeniu bajka puszyste jak chmurka!!! zrobilam z brzoskwiniami 🙂

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2018 / 0:09

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  17. Ewa
    29 października 2018 / 14:17

    To drożdżowe ciasto bije u nas rekordy popularności zrobiłam je z konfiturą a wcześniej z mrożonymi owocami jak świeże się skończyły i zawsze pełen sukces 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2018 / 1:07

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  18. Agusia
    26 kwietnia 2019 / 12:46

    Ciasto jest rewelacyjne czekałam na ten rabarbar żeby upiec pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2019 / 11:03

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Mia
    23 czerwca 2019 / 11:45

    Rewelacyjny przepis dziękuję ciasto wyszło mi trochę rzadkie ale pózniej super wyrosło i było wilgotne jak widać wcześniej za duzo maki dawałam bo bałam sie tej konsystencji …

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:41

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  20. Basia
    10 maja 2020 / 23:43

    Moje pierwsze drożdżowe i wyszło pycha dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2020 / 12:36

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Natalia
    11 maja 2021 / 17:41

    Czy jeśli dałam trochę więcej mąki ciasto sie uda czy trzeba zacząć od nowa ? 🙁

    • Marta
      Autor
      12 maja 2021 / 9:37

      Zależy ile to jest „trochę” 😉 Ciasto powinno się udać, ze względu na dodatek mąki może być mniej puszyste, bardziej zwarte, ale jeśli podsypała Pani niewiele więcej niż w przepisie, nie będzie to miało wpływu na efekt końcowy 🙂

  22. 18 czerwca 2021 / 18:38

    Super przepis! Ciasto wilgotne, miękkie, rozpływa się w ustach. Pieczone rano a jeszcze wieczorem smakuje jakby przed chwilą było wyjęte z pieca😀

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:13

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  23. natalia
    29 lipca 2023 / 10:45

    czy z podanej ilosci skladnikow moge upiec to ciasto w tortownicy 24-26cm? czy ilosc skladnikow nalezy zmienic?

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:28

      Trzeba przeliczyć, z podanej porcji pasowałoby na tortownicę ok. 30 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 24 =