Site icon marta-gotuje.pl

Tarta jabłkowo – brzoskwiniowa


Połączenie jabłek z brzoskwiniami od dawna wydawało mi się obiecujące, więc nie zawiodłam się po przygotowaniu tej tarty! Uwielbiam kruche ciasto (mogłabym zjeść całe nawet przed upieczeniem ; ) i choć owoce są tu bardziej wyraziste, tarta bardzo nam smakowała.

Składniki :

Wszystkie składniki poza owocami wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na 30 min. W tym czasie obrać owoce i pokroić je blenderem na małe kawałki (lub zetrzeć na dużych oczkach tarki). Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.

Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, jego 2/3 układamy w formie do tarty, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pozostałą część zostawiamy na kruszankę. Na ciasto wykładamy posiekane owoce.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto na kruszankę. Pieczemy przez kolejne 15 minut, aż farsz i kruszanka się zarumienią.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z lodami waniliowymi.

Smacznego : )

Exit mobile version