Składniki :
- 150 g mąki
- 30 g cukru
- 125 miękkiego masła
- 1 łyżka wody
- ugotowane żółtko
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 1 brzoskwinia
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki poza owocami wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na 30 min. W tym czasie obrać owoce i pokroić je blenderem na małe kawałki (lub zetrzeć na dużych oczkach tarki). Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.
Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, jego 2/3 układamy w formie do tarty, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pozostałą część zostawiamy na kruszankę. Na ciasto wykładamy posiekane owoce.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto na kruszankę. Pieczemy przez kolejne 15 minut, aż farsz i kruszanka się zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z lodami waniliowymi.
Smacznego : )