Tarta jabłkowo – brzoskwiniowa


Tarta jabłkowo - brzoskwiniowa
Połączenie jabłek z brzoskwiniami od dawna wydawało mi się obiecujące, więc nie zawiodłam się po przygotowaniu tej tarty! Uwielbiam kruche ciasto (mogłabym zjeść całe nawet przed upieczeniem ; ) i choć owoce są tu bardziej wyraziste, tarta bardzo nam smakowała.

Składniki :

  • 150 g mąki
  • 30 g cukru
  • 125 miękkiego masła
  • 1 łyżka wody
  • ugotowane żółtko
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • 1 brzoskwinia
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki poza owocami wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na 30 min. W tym czasie obrać owoce i pokroić je blenderem na małe kawałki (lub zetrzeć na dużych oczkach tarki). Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.

Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, jego 2/3 układamy w formie do tarty, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pozostałą część zostawiamy na kruszankę. Na ciasto wykładamy posiekane owoce.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto na kruszankę. Pieczemy przez kolejne 15 minut, aż farsz i kruszanka się zarumienią.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z lodami waniliowymi.

Smacznego : )

Komentarzy: 14

  1. nemesis
    25 września 2011 / 0:26

    Woooooooooooooow! Wygląda zabójczo pysznie!!!

  2. Aggie
    25 września 2011 / 21:06

    a czy dla tarty nie powinno sie najpierw podpiec samego spodu, obciazonego specjalnymi kulkami lub fasola? pytam bo spotykalam sie z tym przy wszystkich przepisach na tarte i nie chcialabym popelnic bledu. moze ta tarta wymaga innego sposobu?

    • Marta
      Autor
      25 września 2011 / 22:21

      Przy wcześniejszych tartach spotkałam się z tym, że najpierw podpiekamy spód (ale bez obciążeń). Moim zdaniem warto to zrobić, aby zachować kruchość ciasta, jeśli mamy bardzo soczyste owoce. Pozdrawiam : )

  3. medium-size
    26 września 2011 / 13:21

    Piękna i apetyczna tarta:)

  4. Mary
    26 września 2011 / 17:50

    mmmmmm….zachęcające! 🙂 trzeba wypróbować 🙂

  5. relina
    26 września 2011 / 18:20

    Nie lubię piec, ale Twoje dzieła aż się proszą o wykonanie!!!

  6. Arachela
    27 września 2011 / 21:16

    Wczoraj zrobiłam, łatwe i super pyszne!:)))

  7. Marta
    Autor
    27 września 2011 / 21:30

    To super, bardzo się cieszę 😉

  8. Anastazja
    28 września 2011 / 17:43

    Leżę w lóżku i choruje, a tu takie pyszności! Jak tlyko sie podniose na nogi, zaraz zrobie.

  9. 1 października 2011 / 10:41

    Narobiłaś mi smaku..Piękna pizza!:)

  10. 3 października 2011 / 16:31

    Jak mówicie że łatwe to i ja spróbuję,a co! 😉

    • Marta
      Autor
      3 października 2011 / 17:32

      Daj znać, jak smakowało 😉

  11. 21 października 2011 / 10:35

    Noo było pyszne!!!!!! Łatwe,szybkie,przyjemne i smaczne!!!! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 + 30 =