Kontakt

blog kulinarny

Chleb pszenny razowy

Kiedy tylko mam okazję, staram się wypróbować kolejny program naszej maszyny do wypieku chleba. Tym razem zdecydowałam się na chleb pszenny razowy, gdyż udało mi się zakupić polecaną, specjalną mąkę. Chleb wyszedł super! Być może to zasługa zmiany mąki lub faktu, że razowe pieczywo zawsze podbijało moje serce. Polecam!


Chleb pszenny razowy
Składniki na 1 kg:

      • 300 ml wody
      • 2 łyżki oleju
      • 2 łyżeczki soli
      • 2 łyżki miodu
      • 560 g mąki pszennej razowej
      • 1 łyżeczka drożdży w proszku



Wszystkie składniki umieścić w maszynie do wypiekania chleba i wybrać program do wypieku pszennego razowego chleba. Dla osób, które nie posiadają maszyny do wypieku chleba mogę udzielić wskazówek znalezionych w książce, z której otrzymałam przepis tzn. czas wyrabiania ciasta to ok. 2 godz. 44 min. w temp. ok 30 C, natomiast czas pieczenia to  55 min. w temp. 140 C..

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 22 września, 2011
Kategorie: Chleby, Chleby i bułeczki, Śniadania i kolacje

4 komentarzy

  1. lo

    Fajnie było Cię poznać na warsztatach. U mnie dzisiaj też chleb pszenny razowy. Pyszne są takie wypieki.

    1. Marta

      Również było mi bardzo miło ! 😉 A taki pachnący, świeżutki chlebek o poranku od razu poprawia nastrój 🙂

  2. Amelia

    Muszę zaczac oszczedzac na masyzne, bo te Twoje chlebki strasnzie kuszą!!!

  3. Nina_97

    Wygląda niesamowicie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
10 + 19 =


Top