Site icon marta-gotuje.pl

Tarta sernikowa z lemon curd

Cytrynowe smaki nadal pozostają mi bliskie, ostatnio dołączyłam nawet do miłośników lemon curd : ) W połączeniu z sernikową tartą smakuje przepysznie i zdecydowanie nietuzinkowo. Pomimo, że przygotowanie rozkłada się w czasie, całość jest prosta do przygotowania i warto poczekać : ) Polecam!!!



Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):

Składniki na masę serową:

Składniki na lemon curd:

Cytryny dokładnie umyć, przelać wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i dokładnie wycisnąć sok. W garnuszku z grubym dnem jajka wymieszać z cukrem. Ubić trzepaczką lub blenderem do chwili połączenia się składników (ok. 3 minuty), a następnie podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po około 3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodać sok, skórkę otartą z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Cały czas mieszać, aż składniki się połączą. Kiedy krem zacznie się gotować zdjąć z ognia. Jeśli chcecie uzyskać gładki krem należy przecedzić go przez sito, osobiście lubię czuć cytrynową skórkę. Wystudzić i przykryć folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i  zmiksować w malakserze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko i mleko, ponownie zmiksować do połączenia się składników. (Ciasto można również szybko zagnieść dłońmi.) Przełożyć na podsypaną mąką deskę i uformować kulę, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim podsypaną mąką formę na tartę.  Przełożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (góra-dół) przez 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiekać ok. 10 minut do czasu, aż lekko się zarumieni. Po tym czasie odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować tylko do połączenia się składników (ok. 30 sekund). Masę przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) na 45 minut. Sernik może mocno wyrosnąć, ale podczas stygnięcia opadnie i wyrówna się. Przestudzić i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie na wierzch sernika przełożyć schłodzony lemon curd.

Smacznego!






Inspiracja

Exit mobile version