Tarta sernikowa z lemon curd

Cytrynowe smaki nadal pozostają mi bliskie, ostatnio dołączyłam nawet do miłośników lemon curd : ) W połączeniu z sernikową tartą smakuje przepysznie i zdecydowanie nietuzinkowo. Pomimo, że przygotowanie rozkłada się w czasie, całość jest prosta do przygotowania i warto poczekać : ) Polecam!!!


Tarta-z-lemon-curd

Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko (wielkość M)
  • 2-3 łyżki zimnego mleka

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Składniki na lemon curd:

  • 2 duże cytryny
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 110 g cukru
  • 70 g masła

Cytryny dokładnie umyć, przelać wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i dokładnie wycisnąć sok. W garnuszku z grubym dnem jajka wymieszać z cukrem. Ubić trzepaczką lub blenderem do chwili połączenia się składników (ok. 3 minuty), a następnie podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po około 3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodać sok, skórkę otartą z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Cały czas mieszać, aż składniki się połączą. Kiedy krem zacznie się gotować zdjąć z ognia. Jeśli chcecie uzyskać gładki krem należy przecedzić go przez sito, osobiście lubię czuć cytrynową skórkę. Wystudzić i przykryć folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i  zmiksować w malakserze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko i mleko, ponownie zmiksować do połączenia się składników. (Ciasto można również szybko zagnieść dłońmi.) Przełożyć na podsypaną mąką deskę i uformować kulę, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim podsypaną mąką formę na tartę.  Przełożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (góra-dół) przez 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiekać ok. 10 minut do czasu, aż lekko się zarumieni. Po tym czasie odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować tylko do połączenia się składników (ok. 30 sekund). Masę przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) na 45 minut. Sernik może mocno wyrosnąć, ale podczas stygnięcia opadnie i wyrówna się. Przestudzić i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie na wierzch sernika przełożyć schłodzony lemon curd.

Smacznego!


Tarta-cytrynowa


Tarta-serowa-z-lemon-curd

Inspiracja

Komentarzy: 34

  1. Majka
    5 maja 2016 / 11:33

    Przepięknie i przesłodko się to prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2016 / 23:31

      Dziękuję 🙂 ostatnio coś mnie ciągnie do cytryny 🙂

  2. Jaga
    5 maja 2016 / 12:52

    Uwielbiam takie smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2016 / 23:31

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  3. Roxi
    5 maja 2016 / 13:34

    Nigdy nie jadłam a też wiele dobrego słyszałam 🙂 koniecznie do wypróbowania choćby sam lemon curd bo wydaje się prosty 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2016 / 23:32

      Lemon curd jest świetny, słodko kwaśny trudno opisać, przypomina mi lizaki 😉

  4. Kacha
    5 maja 2016 / 16:24

    Dzieło sztuki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2016 / 23:32

      Bardzo dziękuję 😉

  5. Ania
    5 maja 2016 / 16:37

    Bosko się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2016 / 23:32

      Dziękuję, super, że się spodobał 🙂

  6. Isia
    5 maja 2016 / 17:41

    Ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2016 / 23:32

      :)))

  7. Natalia
    5 maja 2016 / 22:06

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2016 / 23:33

      Polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2016 / 0:18

      🙂

  8. Jola
    6 maja 2016 / 19:01

    Ojjj już sie studzi w lodowce, kremik wyjadlam prawie caly przed posmarowaniem hahah 😉

    • Jola
      6 maja 2016 / 23:55

      Przepyszna! nasz nowy hit 🙂

      • Marta
        Autor
        7 maja 2016 / 0:18

        Ogromnie się cieszę! 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2016 / 0:19

      Ostatnio mam podobnie, choć wcześniej cytryna w wypiekach zupełnie mnie nie porywała 🙂

  9. Nika
    7 maja 2016 / 22:51

    Pyszna 🙂 orzeźwiająca a jednocześnie słodka 🙂 trudno opisać trzeba zjeść 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2016 / 22:22

      Dokładnie smak trudny do opisania, osobiście bardzo mi pasuje 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2016 / 23:35

      Super, że posmakowało 🙂

  10. izzie
    14 maja 2016 / 22:03

    uwielbiam to ze tak zrozumiale wszystko piszesz 🙂 ucze sie piec z Toba i pierwsze urodziny sama dzisiaj wyprawilam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 maja 2016 / 23:59

      Bardzo mi miło, dziękuję ! 🙂 i wszystkiego dobrego z okazji urodzin 🙂

  11. 17 maja 2016 / 11:38

    Piękna tarta i na pewno bardzo smaczna. Mam nadzieję, że moja wyjdzie równie ładna. 3majcie kciuki!

    • Marta
      Autor
      17 maja 2016 / 11:42

      Powodzenia, daj znać jak smakowała 🙂

  12. Hanka
    30 lipca 2016 / 16:51

    Cudowna tarta, bardzo smaczna i orzeżwiająca!

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:24

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  13. Justyna
    23 sierpnia 2016 / 15:22

    Smaku nie da się do niczego przyrównać, boskie połączenie moja ulubiona tarta! goście równie zachwyceni i na pewno będziemy do Ciebie zaglądać 🙂

  14. Ewa
    8 listopada 2016 / 13:18

    Super przepis! trochę czasochłonna ale warto :)))

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2016 / 23:13

      Zdecydowanie tak 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 + 23 =