Kontakt

blog kulinarny

Tarta sernikowa z lemon curd

Cytrynowe smaki nadal pozostają mi bliskie, ostatnio dołączyłam nawet do miłośników lemon curd : ) W połączeniu z sernikową tartą smakuje przepysznie i zdecydowanie nietuzinkowo. Pomimo, że przygotowanie rozkłada się w czasie, całość jest prosta do przygotowania i warto poczekać : ) Polecam!!!


Tarta-z-lemon-curd

Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko (wielkość M)
  • 2-3 łyżki zimnego mleka

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Składniki na lemon curd:

  • 2 duże cytryny
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 110 g cukru
  • 70 g masła

Cytryny dokładnie umyć, przelać wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i dokładnie wycisnąć sok. W garnuszku z grubym dnem jajka wymieszać z cukrem. Ubić trzepaczką lub blenderem do chwili połączenia się składników (ok. 3 minuty), a następnie podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po około 3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodać sok, skórkę otartą z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Cały czas mieszać, aż składniki się połączą. Kiedy krem zacznie się gotować zdjąć z ognia. Jeśli chcecie uzyskać gładki krem należy przecedzić go przez sito, osobiście lubię czuć cytrynową skórkę. Wystudzić i przykryć folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i  zmiksować w malakserze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko i mleko, ponownie zmiksować do połączenia się składników. (Ciasto można również szybko zagnieść dłońmi.) Przełożyć na podsypaną mąką deskę i uformować kulę, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim podsypaną mąką formę na tartę.  Przełożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (góra-dół) przez 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiekać ok. 10 minut do czasu, aż lekko się zarumieni. Po tym czasie odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować tylko do połączenia się składników (ok. 30 sekund). Masę przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) na 45 minut. Sernik może mocno wyrosnąć, ale podczas stygnięcia opadnie i wyrówna się. Przestudzić i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie na wierzch sernika przełożyć schłodzony lemon curd.

Smacznego!


Tarta-cytrynowa


Tarta-serowa-z-lemon-curd

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 maja, 2016
Kategorie: Ciasta, Tarty i kruche ciasta

34 komentarzy

  1. Majka

    Przepięknie i przesłodko się to prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 ostatnio coś mnie ciągnie do cytryny 🙂

  2. Jaga

    Uwielbiam takie smaki 🙂

    1. Marta

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  3. Roxi

    Nigdy nie jadłam a też wiele dobrego słyszałam 🙂 koniecznie do wypróbowania choćby sam lemon curd bo wydaje się prosty 🙂

    1. Marta

      Lemon curd jest świetny, słodko kwaśny trudno opisać, przypomina mi lizaki 😉

  4. Kacha

    Dzieło sztuki 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 😉

  5. Ania

    Bosko się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, super, że się spodobał 🙂

  6. Isia

    Ślinka cieknie 🙂

  7. Natalia

    Moje smaki 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  8. Jola

    Ojjj już sie studzi w lodowce, kremik wyjadlam prawie caly przed posmarowaniem hahah 😉

    1. Jola

      Przepyszna! nasz nowy hit 🙂

      1. Marta

        Ogromnie się cieszę! 🙂

  9. boska tarta 🙂 cytrusowe smaki bardzo lubię 🙂

    1. Marta

      Ostatnio mam podobnie, choć wcześniej cytryna w wypiekach zupełnie mnie nie porywała 🙂

  10. Nika

    Pyszna 🙂 orzeźwiająca a jednocześnie słodka 🙂 trudno opisać trzeba zjeść 🙂

    1. Marta

      Dokładnie smak trudny do opisania, osobiście bardzo mi pasuje 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  11. izzie

    uwielbiam to ze tak zrozumiale wszystko piszesz 🙂 ucze sie piec z Toba i pierwsze urodziny sama dzisiaj wyprawilam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję ! 🙂 i wszystkiego dobrego z okazji urodzin 🙂

  12. Aga

    Piękna tarta i na pewno bardzo smaczna. Mam nadzieję, że moja wyjdzie równie ładna. 3majcie kciuki!

    1. Marta

      Powodzenia, daj znać jak smakowała 🙂

  13. Hanka

    Cudowna tarta, bardzo smaczna i orzeżwiająca!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  14. Justyna

    Smaku nie da się do niczego przyrównać, boskie połączenie moja ulubiona tarta! goście równie zachwyceni i na pewno będziemy do Ciebie zaglądać 🙂

  15. Ewa

    Super przepis! trochę czasochłonna ale warto :)))

    1. Marta

      Zdecydowanie tak 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top