Ryżowe placuszki

Wszyscy lubią placki. Przynajmniej osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła ; ) Ich przygotowanie jest błyskawiczne i sprawdzają się idealnie w roli, śniadania, obiadu a nawet deseru : ) Moja dzisiejsza propozycja bazuje na mące ryżowej (którą bez problemu przygotujecie sami, wystarczy tylko bardzo dokładnie zmiksować ryż blenderem do uzyskania odpowiedniej konsystencji), więc sprawdzi się także dla osób unikających glutenu. Polecam!


nalesniki bez glutenu

Składniki (ok. 8 sztuk):

  • 1 jajko (wielkość L)
  • 175 g twarogu z wiaderka (dobrej jakości, bez dodatków)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (zmielonego na pył ryżu)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jajko roztrzepać, wymieszać z twarogiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Dodać zmielony ryż, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszać do połączenia się składników. (Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta można dodać odrobinę jogurtu naturalnego). Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni na złoty kolor.

Smacznego!


jak zrobic make ryzowa


bezglutenowe-pancakes

Komentarzy: 20

  1. Nika
    3 maja 2016 / 14:16

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2016 / 23:30

      Super, że posmakowały 🙂

  2. Monika
    3 maja 2016 / 19:10

    Super pomysł dla dzieciaków 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2016 / 23:30

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2016 / 23:30

      Koniecznie, pycha 🙂

  3. 3 maja 2016 / 20:48

    świetne placuszki- spapuguję:) i nie wiedziałam że mąka ryżowa to po prostu zblendowany ryż 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2016 / 23:31

      Super, że przypadły do gustu 🙂 a przyrządzenie mąki ryżowej rzeczywiście jest bardzo proste, sama byłam zaskoczona :))

  4. K.
    3 maja 2016 / 23:23

    Super śniadanko i świetny pomysł z mąką ryżową, nie wiedziałam, że to takie proste 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2016 / 23:32

      Dokładnie tak 🙂

  5. Aneta
    4 maja 2016 / 16:24

    Bardzo kruche i delikatne po prostu ideał :))

    • Marta
      Autor
      4 maja 2016 / 16:49

      Bardzo mi miło 🙂

  6. 9 maja 2016 / 21:41

    apetyczne te placuszki, sposób podania z truskawkami to bardzo dobry pomysł

    • Marta
      Autor
      9 maja 2016 / 22:26

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  7. izzie
    14 maja 2016 / 22:06

    Bardzo smaczne i proste do zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      14 maja 2016 / 23:59

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  8. 16 września 2016 / 10:24

    Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie 🙂
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! 🙂

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:55

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Joanna
    22 października 2022 / 12:41

    Przepyszne. Faktycznie bardzo delikatne. Wrócę do nich jeszcze nie raz 🙂

    • Marta
      Autor
      22 października 2022 / 15:53

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 16 =