Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z owocami

Bardzo lubię tarty i kruche ciasta zwłaszcza z owocami ; ) Tym razem postawiłam na wersję z budyniem i obawiałam się, że całość będzie zbyt słodka, więc przygotowałam go z minimalnym dodatkiem cukru, bardziej w stylu wytrawnym. Goście byli zadowoleni, jednak osobiście jako miłośniczka bardzo słodkich wypieków stwierdziłam, że był to błąd i na pewno powtórzę ten wypiek, ale w słodszej wersji ; )


Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • budyń domowy (przepis tutaj)
  • ew. budyń z paczki + mleko (ilość jak na opakowaniu)
  • 250 g truskawek
  • 2 kiwi

Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko. Zagniatamy ciasto i dodajemy tyle wody, aby było elastyczne. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą – formę. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W tym czasie przygotowujemy budyń i również odkładamy do wystygnięcia. Najlepiej przykryć go folią aluminiową, aby nie utworzył się kożuch. Przygotowane ciasto wykładamy budyniem i dekorujemy owocami.

Smacznego : )


Exit mobile version