Bardzo lubię tarty i kruche ciasta zwłaszcza z owocami ; ) Tym razem postawiłam na wersję z budyniem i obawiałam się, że całość będzie zbyt słodka, więc przygotowałam go z minimalnym dodatkiem cukru, bardziej w stylu wytrawnym. Goście byli zadowoleni, jednak osobiście jako miłośniczka bardzo słodkich wypieków stwierdziłam, że był to błąd i na pewno powtórzę ten wypiek, ale w słodszej wersji ; )
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- budyń domowy (przepis tutaj)
- ew. budyń z paczki + mleko (ilość jak na opakowaniu)
- 250 g truskawek
- 2 kiwi
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko. Zagniatamy ciasto i dodajemy tyle wody, aby było elastyczne. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą – formę. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy budyń i również odkładamy do wystygnięcia. Najlepiej przykryć go folią aluminiową, aby nie utworzył się kożuch. Przygotowane ciasto wykładamy budyniem i dekorujemy owocami.
Smacznego : )