Site icon marta-gotuje.pl

Tort Kinder

Słynny Kinder Cake, który niedawno zawładnął całym internetem znalazł w końcu okazję by zagościć w mojej kuchni : ) Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto w towarzystwie mleczno kakaowego kremu, a całość przyozdobiona uwielbianymi przez wielu słodyczami Kinder. Ich miłośnicy na pewno będą zachwyceni : ) Polecam!!!


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Maślankę roztrzepać z jajkami. Dodać ekstrakt z wanilii oraz olej, wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Powoli wlać gorącą kawę i wymieszać do połączenia się składników (masa będzie bardzo rzadka). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 70-90 minut, patyczek wbity w środek powinien wyjść nieoblepiony ciastem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przed krojeniem najlepiej odczekać całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty.

Składniki na krem:

Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Dodać kremówkę, zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Dodać fixy do śmietany i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak otrzymaną masą przełożyć blaty tortu, cienką warstwą kremu posmarować również brzegi i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce przez co najmniej jedną godzinę.

Polewa:

Śmietankę mocno podgrzać (ale nie zagotowywać). Czekolady połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej miseczki. Zalać gorącą śmietanką, odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli w polewie pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady całość można ponownie delikatnie podgrzać. Odstawić do ostygnięcia na ok. trzy minuty, aby nie zastygła za mocno. Małą łyżeczką nakładać małe porcje i wylać na brzegi ciasta, polewa powinna powoli spłynąć i zastygać. Resztą posmarować wierzch ciasta i „przykleić” ozdoby.

Ozdoby:

Smacznego!


Inspiracja 1 i 2

Exit mobile version