Tort Kinder

Słynny Kinder Cake, który niedawno zawładnął całym internetem znalazł w końcu okazję by zagościć w mojej kuchni : ) Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto w towarzystwie mleczno kakaowego kremu, a całość przyozdobiona uwielbianymi przez wielu słodyczami Kinder. Ich miłośnicy na pewno będą zachwyceni : ) Polecam!!!


kinder-cake
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
  • 2 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy.

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Maślankę roztrzepać z jajkami. Dodać ekstrakt z wanilii oraz olej, wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Powoli wlać gorącą kawę i wymieszać do połączenia się składników (masa będzie bardzo rzadka). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 70-90 minut, patyczek wbity w środek powinien wyjść nieoblepiony ciastem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przed krojeniem najlepiej odczekać całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty.

Składniki na krem:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 2 fixy do śmietany

Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Dodać kremówkę, zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Dodać fixy do śmietany i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak otrzymaną masą przełożyć blaty tortu, cienką warstwą kremu posmarować również brzegi i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce przez co najmniej jedną godzinę.

Polewa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Śmietankę mocno podgrzać (ale nie zagotowywać). Czekolady połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej miseczki. Zalać gorącą śmietanką, odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli w polewie pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady całość można ponownie delikatnie podgrzać. Odstawić do ostygnięcia na ok. trzy minuty, aby nie zastygła za mocno. Małą łyżeczką nakładać małe porcje i wylać na brzegi ciasta, polewa powinna powoli spłynąć i zastygać. Resztą posmarować wierzch ciasta i “przykleić” ozdoby.

Ozdoby:

  • 2 opakowania Kinder Czekolady
  • 1 Kinder Niespodzianka
  • 1 opakowanie Kinder Buno
  • 1 opakowanie Schokobons

Smacznego!

kinder-tort

tort-kinder-przepis

Inspiracja 1 i 2

Komentarzy: 56

  1. Majka
    27 lipca 2016 / 11:04

    Wow 😃Ale efektowna słodkość 😃

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2016 / 11:39

      Jest równie pyszna 🙂 i nawet nie taka słodka jak wygląda (pomijając dekorację ;))

  2. Magda
    27 lipca 2016 / 11:13

    Teraz to zaniemówiłam 🙂 Pięknie się prezentuje! robiłam kiedyś to ciasto czekoladowe od Ciebie i było pyszne, idealnie wilgotne 🙂 nie pomysłałabym że nada się też na tort super bo u mnie to taki jeden miłośnik kinderków pomieszkuje i to wcale nie o Synusia chodzi 😉

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2016 / 11:40

      Ciasto jest super, często do niego wracam w różnych odsłonach 🙂 a jako baza tortu spisuje się świetnie, łatwo się kroi na blaty, jest fajnie wilgotna i dobrze utrzymuje kremy 🙂

  3. 27 lipca 2016 / 13:21

    Bajeczny i nieprawdopodobnie kuszący. Znam takiego jednego małego łasucha, który by oszalał na jego widok 😀

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2016 / 11:41

      To tak jak u mnie 🙂 Polecam przygotować małemu łasuchowi, na pewno nie będzie rozczarowany 🙂

  4. Agata
    27 lipca 2016 / 19:10

    Tort był pyszny, dziękujemy! Goście nadal go wspominają 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2016 / 11:42

      Nie ma za co! Bardzo się cieszę, że mogłam sprawić trochę radości 🙂 Pozdrowienia dla Nelci :*

  5. Kinga
    27 lipca 2016 / 22:41

    Wygląda nieziemsko 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2016 / 11:42

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2016 / 11:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Agnieszka
    28 lipca 2016 / 21:16

    Cud miód 🙂

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2016 / 0:16

      🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:21

      Bardzo dziękuję <3

  7. Hanka
    30 lipca 2016 / 18:57

    Przepyszny!!! a krem na bazie serka obłędny i co wazniejsze nie za słodki na pewno wykorzystam do zwyklego torciku 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:24

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Asia
    8 sierpnia 2016 / 9:14

    Wczoraj zrobiłam to cudo na urodziny córeczki, jej mina bezcenna bo też kocha kinder słodycze 🙂 Tort nie jest taki trudny na jaki wygląda choć ciasto po przygotowaniu wygląda jak ciemna woda i już myślałam że coś nie tak i drżałam o powodzenie akcji 🙂 na szczęście w piekarniku ładnie się związało choć długo to trawało aż patyczek był suchy 🙂 krem ideał, poleam :)))

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2016 / 0:40

      Bardzo mi miło, że niespodzianka się udała 🙂

      • Asia
        29 sierpnia 2016 / 9:18

        Dziękuje, tort rewelacyjny, smak i wygląd zachwyca !

        • Marta
          Autor
          29 sierpnia 2016 / 23:13

          Bardzo mi miło, cieszę się że tort przypadł do gustu 🙂

  9. Asia
    24 sierpnia 2016 / 14:44

    Wygląda fantastycznie. Planuje upiec na urodziny syna, tylko proszę powiedź czy mam użyć zwykłego białego sera czy z wiaderka.

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2016 / 22:01

      Użyłam twarogu śmietankowego z Czarnkowa 🙂 Pasuje świetnie bo jest już zmielony w kostce. Zwykły twaróg najlepiej zmielić 3 razy, a w przypadku sera z wiaderka warto spojrzeć na skład, żeby nie było zbędnych dodatków 🙂

  10. Milena
    25 sierpnia 2016 / 21:58

    Tort jest obłędny!

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2016 / 22:01

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

      • Milena
        25 sierpnia 2016 / 22:02

        Posmakował to mało powiedziane! gości nie szczędzili zachwytów a Jubilatka pękała z dumy z mamusi 🙂 największe szczęście

        • Marta
          Autor
          25 sierpnia 2016 / 22:02

          :)))

  11. Julka
    28 września 2016 / 11:46

    Tort ideał! ciasto samo w sobie przepyszne i chetnie powtórzę nawet bez dodatków! masa ekstra nie za słodka, fajnie się komponuje z czekoladowymi dodatkami a ten twaróg śmietankowy to odkrycie roku! od tej pory już z innym nie piekę choć w moim mieście nie jest łatwo go upolować 😀

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:35

      Jestem przeszczęśliwa czytając takie komentarze 🙂 Pozdrawiam 🙂

  12. Patrycja
    1 listopada 2016 / 19:02

    Zrobiłam na urodziny Córci wszyscy zachwyceni a szczególnie ona 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:34

      Bardzo się cieszę zwłaszcza, że Córka była zadowolona 🙂 Wszystkiego dobrego dla Córeczki, pozdrawiam 🙂

  13. Jadwiga
    9 grudnia 2016 / 22:26

    Tort jest przepyszny, mój Tomuś był przeszczęśliwy 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:44

      Super, bardzo mi miło 🙂

  14. Milena91
    20 stycznia 2017 / 14:17

    Idealny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:09

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  15. Jola
    8 lutego 2017 / 23:28

    Wyszedł pyszny!!!

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:14

      Super, że posmakował 🙂

  16. Patrycja
    9 lutego 2017 / 16:37

    Kremówkę przed dodaniem zmiksować? Czy dodać płynną?

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 16:51

      Dodać płynną, dopiero później zmiksować 🙂

  17. Jagoda
    1 marca 2017 / 0:47

    Wyszedł przepyszny wszystkie dzieciaki dosłownie buzie do ziemi :)))

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:26

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  18. Majka
    14 marca 2017 / 12:44

    Tort wygląda kusząco chciałabym go zrobić ale nie wiem co będzie jak moje małe towarzystwo wyczuje kawę:/. Czy można ją czymś zastąpić ?

    • Marta
      Autor
      15 marca 2017 / 12:09

      Kawa nie jest wyczuwalna, u nas ani dzieci ani nawet dorośli się nie zorientowali 😉 Ewentualnie można zastąpić gorącą wodą.

  19. Zoja
    20 marca 2017 / 19:01

    Och jak ja się bałam podjąć tego dzieła ale wyszło pysznie i to bez poprawek! ślepo zaufałam jak zawsze Twoim przepisom i mam efekt jak ze zdjęcia a cukiernik ze mnie naprawdę kiepski 🙂 Dziękuję bardzo!!!!

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:09

      Bardzo się cieszę, dziękuję 🙂

  20. Gabriela
    9 maja 2017 / 16:15

    Witam

    Mam pytanie odnośnie śmietany kremówki – czy to ma być śmietanka czy śmietana 36%? 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:41

      Witam 🙂 użyłam śmietanki 36 %, ale śmietana 36 % też się sprawdzi (np. z piątnicy 🙂 )

  21. Monia S.
    20 listopada 2018 / 11:01

    Rewelacyjny mój synek był wniebowzięty dzięki za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2018 / 2:37

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Asia
    11 stycznia 2019 / 11:03

    Przepyszny jest i wyglądem zachwycił jubilatkę 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:58

      Ogromnie się cieszę 🙂

  23. dorota-konieczka@wp.pl
    17 stycznia 2019 / 19:59

    A tpryownica o wymiarach 24 może być? Może podpowie Pani jak zwiększyć składniki na ciasto? 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2019 / 12:01

      Tak, może być 🙂 Zrobiłabym z 1,5 porcji. Dokładnie na tortownicę 24 cm wychodzi 1,31 porcji, ale tak będzie problematycznie do przeliczania 😉

  24. 17 stycznia 2019 / 20:05

    A tortownica o wymiarach 24 może być? Może podpowie Pani jak zwiększyć składniki na ciasto? 🙂

  25. Dorot
    17 stycznia 2019 / 20:08

    Czy podpowie Pani o ile zwiększyć składniki na tortownica o wymiarach 24? 🙂 w sobotę roczek synka i chce zrobić ten torcik 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 + 15 =