Site icon marta-gotuje.pl

Tort stracciatella

Urodzinowy tort dla męża, którego nie zdążyłam niestety dobrze ozdobić i tym samym ładnie uwiecznić ; ) Na szczęście był tak smaczny, że przygotowałam go ponownie dla mamy, z drobną zmianą zwykłego biszkoptu na biszkopt czekoladowy ; ) Tym razem wybrałam inny przepis na biszkopt niż zazwyczaj w przypadku tortów i muszę przyznać, że trochę mi opadł, choć nadal był smaczny ; ) Obawiałam się o moje zdolności krojenia na piękne i równe płaty, więc nie ryzykowałam z podziałem go na 3 części, ale był to błąd dlatego polecam jednak pokusić się o krojenie na 3 blaty ; ) Tort jest pyszny, pomimo słodkiej bitej śmietany mus malinowy wraz z owocami idealnie go orzeźwia.



Składniki na biszkopt:

Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 C. Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).

Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.

Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 – 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.

Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.

Składniki na mus:

Maliny na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać energicznie aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i odczekać około 1/2 godziny przed przełożeniem aż nieco zgęstnieje.

Składniki na kremówkę:

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i fix do śmietany. Możemy chłodzić w lodówce.

Wykonanie tortu:

Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu i polać go 1/3 musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć maliny i przykryć ubitą śmietaną. Położyć drugi blat, powtórzyć mus, maliny i śmietana. Podobnie postąpić z trzecim blatem. Resztę śmietany rozprowadzić na bokach tortu.

Boki można obsypać startą czekoladą lub płatkami migdałów, na wierzch zetrzeć ciemną czekoladę lub odwrotnie – na boki dać czekoladę a na wierzch migdały. Tort posypać solidną porcją cukru pudru.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )

Exit mobile version