Site icon marta-gotuje.pl

Tort z kremem truflowym

Jeśli jesteście miłośnikami cukierków – Trufle krem truflowy na pewno zostanie Waszym ulubieńcem! Jest tak pyszny, że w połączeniu z biszkoptem i dżemem z czarnej porzeczki tworzy obłędny i bardzo prosty tort : ) Użyłam minimalnej ilości kremu, więc jeśli przepadacie za „mocniejszymi” tortami możecie podwoić proporcje. Polecam!!!

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 18 cm):

Całe jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość, może to potrwać kilka minut). Mąki wymieszać i partiami przesiewać do ubitych jajek. Krótko i delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Składniki na krem:

Kremówkę podgrzać na małym ogniu (uważać, aby się nie zagotowała). Nie zdejmując z palnika, do ciepłej śmietanki dodać posiekane cukierki i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, a następnie przykryć folią spożywczą i przełożyć na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia schłodzoną masę i mascarpone zmiksować razem na gładki krem.

Dodatkowo:

Przestudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, skropić kawą i posmarować połową dżemu. Nałożyć 1/3 kremu truflowego, przykryć drugim blatem i powtórzyć – skropić kawą, nałożyć drugą połowę dżemu i 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i udekorować pozostałą częścią kremu. Robiłam tort tuż przed podaniem, ale jeśli zależy Wam, aby tort był gładko otynkowany, najlepiej odczekać kilka godzin – schować złożony tort do lodówki, a kiedy „osiądzie” dopiero rozpocząć dekorowanie. Nałożyć cienką warstwę kremu, aby zebrał ewentualne okruszki oddzielające się od biszkoptu, ponownie schłodzić i dopiero wtedy rozpocząć końcowe tynkowanie i dekorowanie.

Smacznego!

Inspiracja 1 i 2

Exit mobile version