Tort z kremem truflowym

Jeśli jesteście miłośnikami cukierków – Trufle krem truflowy na pewno zostanie Waszym ulubieńcem! Jest tak pyszny, że w połączeniu z biszkoptem i dżemem z czarnej porzeczki tworzy obłędny i bardzo prosty tort : ) Użyłam minimalnej ilości kremu, więc jeśli przepadacie za “mocniejszymi” tortami możecie podwoić proporcje. Polecam!!!

Tort z kremem truflowym

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Całe jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość, może to potrwać kilka minut). Mąki wymieszać i partiami przesiewać do ubitych jajek. Krótko i delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 175 g cukierków Trufle (ok. 10 sztuk)
  • 50-60 g gorzkiej czekolady
  • 75 g serka mascarpone (schłodzonego)

Kremówkę podgrzać na małym ogniu (uważać, aby się nie zagotowała). Nie zdejmując z palnika, do ciepłej śmietanki dodać posiekane cukierki i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, a następnie przykryć folią spożywczą i przełożyć na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia schłodzoną masę i mascarpone zmiksować razem na gładki krem.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
  • 1/2 szklanki kawy
  • słodkości do dekoracji

Przestudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, skropić kawą i posmarować połową dżemu. Nałożyć 1/3 kremu truflowego, przykryć drugim blatem i powtórzyć – skropić kawą, nałożyć drugą połowę dżemu i 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i udekorować pozostałą częścią kremu. Robiłam tort tuż przed podaniem, ale jeśli zależy Wam, aby tort był gładko otynkowany, najlepiej odczekać kilka godzin – schować złożony tort do lodówki, a kiedy “osiądzie” dopiero rozpocząć dekorowanie. Nałożyć cienką warstwę kremu, aby zebrał ewentualne okruszki oddzielające się od biszkoptu, ponownie schłodzić i dopiero wtedy rozpocząć końcowe tynkowanie i dekorowanie.

Smacznego!

Tort truflowy
Krem truflowy

Inspiracja 1 i 2

Komentarzy: 14

  1. Majka
    6 sierpnia 2019 / 12:03

    Mniam 😋 Wytworny torcik

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:52

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Aga
    6 sierpnia 2019 / 12:04

    Cudowny!!!

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:52

      Dziękuję 🙂

  3. Natalia
    6 sierpnia 2019 / 12:32

    Niebo w gębie ❤️

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:53

      Super, że posmakowało 🙂

  4. Isia
    6 sierpnia 2019 / 14:10

    Już go uwielbiam za ten truflowy smak 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:53

      🙂 🙂 🙂

  5. Gabi
    6 sierpnia 2019 / 16:45

    Ale pyszności super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:54

      Miło mi, że tort przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  6. 18 sierpnia 2019 / 16:38

    Szukam pomysłu na tort urodzinowy dla dziecka, a Twój wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje :).

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:01

      Dokładnie 😉 jest pyszny, więc śmiało polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 − 9 =