Site icon marta-gotuje.pl

Węgierska zupa gulaszowa

W tym roku przerwa świąteczno – sylwestrowa była dla mnie wyjątkowo długa i podczas tego odpoczynku mało czasu spędzałam przed komputerem… ; ) Od Nowego Roku wracam jednak wypoczęta, z przepisami, które dzielnie czekają na swoją kolej i publikację ; ) Mam nadzieję, że Wy również wypoczęliście i miło spędziliście czas. Tymczasem przedstawiam Wam przepis na rozgrzewające danie – węgierską zupę gulaszową, którą miałam okazję skosztować odwiedzając rodzinę ; ) Polecam ; )


Składniki :

Mięso pokroić w kostkę i doprawić sporą ilością słodkiej papryki, solą i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, zeszklić, a następnie zalać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę. W tym czasie paprykę przełożyć do rozgrzanego piekarnika z funkcją grill i piec przez ok. 30 min, do czasu aż skórka pociemnieje. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić i zdjąć skórę. Papryki podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do miękkiego mięsa wraz z marchewką, pietruszką i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotować kolejne 20-30 min, do miękkości.

Smacznego : )



Dla tych z Was, którzy podobnie jak my zmagają się z ogromnym osadem w kranowej wodzie polecam dzbanek filtrujący firmy Dafi ; ) Jestem z niego bardzo zadowolona i nawet zwykła herbata smakuje teraz inaczej, a przede wszystkim osad znika z naszego czajnika ! ; )
Exit mobile version