Site icon marta-gotuje.pl

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Uwielbiam wszystkie dania z makaronem w roli głównej,  a w szczególności zapiekanki ; ) Kiedy tylko zobaczyłam przepis Pascala wiedziałam, że będzie pysznie! Dokonałam kilku zmian, aby dopasować danie do naszych upodobań i powstał bardzo prosty i pyszny obiad : ) Zdecydowanie polecam!



Składniki :

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie talarki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Bakłażan dokładnie myjemy, kroimy w kostkę (usuwając gniazda nasienne) i dodajemy na patelnię wraz z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso mielone doprawione szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę suszonej bazylii i oregano, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, często mieszając. Nadmiar wytopionego tłuszczu usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

Połowę sosu przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie przekładamy do niego makaron i polewamy pozostałym sosem. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz podsmażoną szynkę. Całość mieszamy i posypujemy startym serem edam.

Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią i oliwkami pokrojonymi w talarki.

Smacznego : )







Exit mobile version