Pyszna, kremowa zupa szpinakowo-serowa kojarzy mi się z wiosną, na którą czekam z utęsknieniem : ) Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, świetnie smakuje z grzankami. Polecam!
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 300 g świeżego szpinaku
- 50 g sera pleśniowego np. gorgonzola
- sól, pieprz
- opcjonalnie mleko lub śmietana do zabielenia
Białą część pora, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i ponownie przesmażyć. Dodać bulion, zagotować. Kiedy por będzie miękki dodać szpinak ponownie zagotować i trzymać na ogniu ok. 3 minut. Dodać pokruszony ser, doprowadzić do wrzenia mieszając. Całość zmiksować blenderem (opcjonalnie dodać śmietankę lub mleko), doprawić do smaku.
Smacznego!