Zupa szpinakowo-serowa

Pyszna, kremowa zupa szpinakowo-serowa kojarzy mi się z wiosną, na którą czekam z utęsknieniem : ) Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, świetnie smakuje z grzankami. Polecam!


Kremowa zupa szpinakowa

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 50 g sera pleśniowego np. gorgonzola
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie mleko lub śmietana do zabielenia

Białą część pora, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i ponownie przesmażyć. Dodać bulion, zagotować. Kiedy por będzie miękki dodać szpinak ponownie zagotować i trzymać na ogniu ok. 3 minut. Dodać pokruszony ser, doprowadzić do wrzenia mieszając. Całość zmiksować blenderem (opcjonalnie dodać śmietankę lub mleko), doprawić do smaku.

Smacznego!

zBLOGowani.pl

Komentarzy: 30

  1. Julka
    4 stycznia 2017 / 15:30

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Iwona
    4 stycznia 2017 / 15:51

    Do zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Ilona
    4 stycznia 2017 / 16:20

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:41

      🙂 🙂 🙂

  4. Asia
    4 stycznia 2017 / 18:09

    Musi smakować super 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:41

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Kinia
    4 stycznia 2017 / 20:25

    Uwielbiam takie smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:41

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Majka
    4 stycznia 2017 / 20:41

    Fajny pomysł 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:41

      Daj znać jak posmakowało 🙂

      • Majka
        10 stycznia 2017 / 14:58

        Dla mnie bomba 🙂 Dziś w ogóle obiad na zielono, zrobiłam jeszcze makaron z pesto. Pycha 😋

        • Marta
          Autor
          10 stycznia 2017 / 15:08

          Piękny zestaw 🙂 za oknem zieleni brak to chociaż w kuchni się przebija 😉

  7. Ula
    5 stycznia 2017 / 14:09

    Zupa wyszła pyszna 🙂 dałam jedynie więcej sera i czosnku 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 23:12

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  8. K.
    5 stycznia 2017 / 20:02

    Super przepis ! szybko i pysznie 🙂 Mam pytanko bo nagotowałam sporo tego bulionu a zużyłam tylko 500 ml czy tą resztę mogę mrozić?

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2017 / 15:06

      Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, umknął mi komentarz 🙁 Bulion można jak najbardziej zamrozić, może informacja będzie pomocna na później 🙂

  9. 7 stycznia 2017 / 18:33

    Szpinak, jako, że jest zielony, zawiera chlorofil. Związek tak pożądany przez Panie:) Myślę, że taka zupa zrealizuje zapotrzebowanie na ten cenny w diecie składnik.Szpinak z serkiem mogę jeść codziennie, więc i ta zupa pewnie by mi podpasowała:)

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:17

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  10. Sasha
    10 stycznia 2017 / 1:11

    Zupa jest przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2017 / 15:07

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  11. Pati
    10 stycznia 2017 / 18:27

    Idealne na przemycenie szpinaku nikt sie nie zorientował hehe 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 0:41

      🙂 Bardzo się cieszę, że się udało 😉

  12. Jagoda
    14 stycznia 2017 / 11:22

    Zupka jest super i fajnie rozgrzewa :😊dodatek sera strzał w dziesiątkę 😊

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 14:01

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  13. Qsenia
    27 stycznia 2017 / 21:31

    Wyszła pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:30

      Super, że posmakowała 🙂

  14. Mawlina
    1 lutego 2017 / 0:27

    Pyszna i sycąca będę do niej z pewnością wracać 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:50

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 − 6 =