Site icon marta-gotuje.pl

Apple pie oryginalny przepis

Od dawna szukałam przepisu na idealne apple pie, więc kiedy znalazłam go w jednej z supermarketowych gazetek, reklamowany jako ten oryginalny amerykański, wiedziałam, że muszę wypróbować ; ) Nie wiem co prawda jak smakuje takie ciasto w Stanach, ale ufam, że jest równie pyszne, bo przepis w tej wersji bardzo mi odpowiada. Polecam!


Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 230 g masła
  • 60 ml bardzo zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła

Mąkę, sól i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników, na koniec dolać wodę i wyrabiać jeszcze przez ok. 20 sekund. Gotowe ciasto podzielić na dwie jednakowych rozmiarów kule, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut.

W tym czasie jabłka obrać i pokroić w plastry (ok. 0,5 cm). Przełożyć do dużej miski, dodać oba cukry, sok z cytryny oraz cynamon. Dokładnie wymieszać całość dłońmi i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą soki. Po tym czasie przelać sok do małego garnuszka, dodać dwie łyżki masła i redukować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, karmelowy syrop (u mnie trwało to ok. 30 minut). W takiej postaci, przełożyć syrop ponownie do miski z jabłkami i dokładnie wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na dwa cienkie placki – średnica powinna być trochę większa niż forma do tarty. Jednym z nich wyłożyć spód formy, wyrównać brzegi. Do środka wyłożyć gotowy farsz z jabłek i całość przykryć drugim plackiem ciasta. Starannie połączyć wierzchni i dolny płat ciasta – poprzez zawinięcie ciasta z góry pod spód dolnego blatu. Na środku placka zrobić nożem kilka nacięć. Tak przygotowany apple pie, przełożyć w całości do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 °C (termoobieg). Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok 45 minut – aż kruche ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Przed pokrojeniem odstawić do wystudzenia, aby soki z jabłek zdążyły się zawiązać. Najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych.

Smacznego : )

Exit mobile version