Kontakt

blog kulinarny

Apple pie oryginalny przepis

Od dawna szukałam przepisu na idealne apple pie, więc kiedy znalazłam go w jednej z supermarketowych gazetek, reklamowany jako ten oryginalny amerykański, wiedziałam, że muszę wypróbować ; ) Nie wiem co prawda jak smakuje takie ciasto w Stanach, ale ufam, że jest równie pyszne, bo przepis w tej wersji bardzo mi odpowiada. Polecam!


Apple pie

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 230 g masła
  • 60 ml bardzo zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła

Mąkę, sól i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników, na koniec dolać wodę i wyrabiać jeszcze przez ok. 20 sekund. Gotowe ciasto podzielić na dwie jednakowych rozmiarów kule, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut.

W tym czasie jabłka obrać i pokroić w plastry (ok. 0,5 cm). Przełożyć do dużej miski, dodać oba cukry, sok z cytryny oraz cynamon. Dokładnie wymieszać całość dłońmi i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą soki. Po tym czasie przelać sok do małego garnuszka, dodać dwie łyżki masła i redukować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, karmelowy syrop (u mnie trwało to ok. 30 minut). W takiej postaci, przełożyć syrop ponownie do miski z jabłkami i dokładnie wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na dwa cienkie placki – średnica powinna być trochę większa niż forma do tarty. Jednym z nich wyłożyć spód formy, wyrównać brzegi. Do środka wyłożyć gotowy farsz z jabłek i całość przykryć drugim plackiem ciasta. Starannie połączyć wierzchni i dolny płat ciasta – poprzez zawinięcie ciasta z góry pod spód dolnego blatu. Na środku placka zrobić nożem kilka nacięć. Tak przygotowany apple pie, przełożyć w całości do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 °C (termoobieg). Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok 45 minut – aż kruche ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Przed pokrojeniem odstawić do wystudzenia, aby soki z jabłek zdążyły się zawiązać. Najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 września, 2014
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

20 komentarzy

  1. chętnie wypróbuję ten przepis :)pyszne ciacho 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. Wygląda tak samo jak amerykański prototyp, potwierdzam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Anusia

    Wow to musi być pyszne 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie tak! 🙂

  4. Apple pie w Twoim wydaniu znakomite !

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Aga

    Oj jak ja uwielbiam szarlotki i jabłeczniki, a Twój wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      I tak właśnie smakuje, polecam 🙂

  6. Kinga

    Kocham ten przepis!!!

    1. Marta

      Dziękuję za tak pozytywny odbiór 🙂

  7. Jaga

    Rewelacja, dziękuję za przepis.

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało 🙂

  8. Majka

    Rewelacja 🙂 Bardzo ciekawił mnie efekt końcowy 🙂 Będę do tego przepisu wracać jak bumerang 🙂

    1. Marta

      Nie ma to jak sprawdzony amerykański przepis 😉

  9. Adam

    troche nie po kolei ten opis. skoro jablka musza odstac godzine by pusily soki, to nalezy je pierwsze przygotowac, a nie ciasto co ma lezec w lodowce pol godziny

    1. Marta

      Co najmniej 30 minut oznacza 30 lub więcej 😉 Miłego dnia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 − 13 =


Top