Sernik rosa z bezą – przepis

Sernik Rosa – pysznny lekki sernik z mlekiem i bezową pianką. Sernik zawdzięcza swoją nazwę małym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni kilka godzin po upieczeniu i przypominają rosę. Przepis na sernik rosa jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Możemy użyć zarówno tradycyjnego twarogu jak i sera z wiaderka, ten sernik zawsze się udaje. Polecam!!

Sernik Rosa

Sernik rosa przepis

 Spód (blaszka 36×25 cm):

  • 250 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g masła

Wszystkie składniki przełożyć do misy, zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (góra-dół) przez 20 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka dobrej jakości)
  • 5 żółtek
  • 250 g cukru
  • 120 g oleju
  • 650 g mleka
  • 80 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka. Wylać ją na przygotowany spód i przełożyć do piekarnika. Piec przez 50 minut w temp. 180 C (góra-dół). 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezową piankę.

Bezowa pianka:

  • 5 białek
  • 100 g cukru

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony, a piana gładka i lśniąca. Pianę przełożyć na podpieczony sernik. Włożyć ponownie do piekarnia i piec kolejne 10 minut.

Smacznego!

Sernik z bezą
Sernik rosa przepis
Sernik z bezową pianką

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki.

Komentarzy: 8

  1. Aga
    5 stycznia 2024 / 9:42

    Cudowny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2024 / 18:27

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  2. Majka
    8 stycznia 2024 / 22:06

    Mój the best ❤️ To sernik, który upiekłam dawno temu jako swój pierwszy i wyszedł cudowny, bo to rzeczywiście nieskomplikowane ciasto a jakie pyszne 😋

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2024 / 18:30

      O to dodatkowo super sentyment musi być do pierwszego sernika ❤️

  3. Pati
    9 stycznia 2024 / 16:57

    Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2024 / 18:30

      Polecam 🙂

  4. r
    25 stycznia 2024 / 19:33

    Uwielbiam sernik. Jeden z najbardziej wartościowy wypieków. Rewelacyjny smak i naprawdę sporo rodzajów.

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2024 / 21:28

      Dokładnie, serniki zawsze na tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 6 =