Site icon marta-gotuje.pl

Babka czekoladowa (wilgotna)

Podwójnie czekoladowa babka to ciasto, które warto wypróbować nie tylko ze względu na zbliżającą się Wielkanoc : ) Babka czekoladowa jest wilgotna, intensywna i dobrze zachowuje świeżość. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Polecam!!


Przepis na babkę czekoladową

Składniki:

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. Stopniowo dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską. W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać kakaową masę i delikatnie stuknąć formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez oko. 40-45 minut do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Udekorować babkę.

Smacznego!






Inspiracja Feed Feed chocolate
Exit mobile version