Kontakt

blog kulinarny

Babka czekoladowa (wilgotna)

Podwójnie czekoladowa babka to ciasto, które warto wypróbować nie tylko ze względu na zbliżającą się Wielkanoc : ) Babka czekoladowa jest wilgotna, intensywna i dobrze zachowuje świeżość. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Polecam!!


babka czekoladowa przepis

Przepis na babkę czekoladową


Składniki:

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 140 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakako dobrej jakości
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. Stopniowo dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską. W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać kakaową masę i delikatnie stuknąć formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez oko. 40-45 minut do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody

Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Udekorować babkę.

Smacznego!


babka czekoladowa wilgotna przepis


babka podwójnie czekoladowa przepis


wilgotna babka czekoladowa przepis


Babka przepis


Przepisy na wielkanoc

Inspiracja Feed Feed chocolate



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 kwietnia, 2017
Kategorie: Babki, Ciasta, Ciasta świąteczne, Czekoladowe, Sezonowo, Wielkanoc

40 komentarzy

  1. Majka

    Uwielbiam wszystkie ciasta z maślanką, to wyjatkowy składnik który czyni cuda 😋 Cudnie ją przedstawiłaś 💛

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Maślankowe i jogurtowe zawsze pyszne 🙂

  2. Magdalena

    Cudowna <3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. asia

    Poezja uwielbiam te wilgotne 🙂 piaskowe zdecydowanie nie moja bajka 😉

    1. Marta

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)

  4. Agi

    Coś wspaniałego ::)

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Świetny przepis i bardzo kuszące zdjęcia! 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Kaśka

    Jak dla mnie babka idealna polecam 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  7. Gonia

    Idealna wyszła wilgotna i intensywna jak lubię 🙂

  8. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  9. Alicja

    Baba jest świetna polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się bardzo, że przypadła do gustu 🙂

  10. Gośka

    Przepyszna 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  11. Ama

    Ależ to pięknie wygląda 🙂 Chyba dopiszę kolejne ciasto do listy wielkanocnych potraw… Ech już i tak mam za dużo 😀 ale nie mogę się oprzeć…

    1. Marta

      Dokładnie rozumiem jak to jest 😉 Ale taki już urok Świąt 😉

  12. Inga

    Cudowna babka 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  13. Jess

    Pyszna jest 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  14. Happy Me

    Wspaniały smak a zdjęcia powalają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Rosie

    Przedświąteczne próbowanie czas start, na pierwszy ogień poszła Pani babka i przyznaję lepszej nie jadłam bardzo smaczna i wilgotna 🙂 będzie na Wielkanoc 🙂 co jeszcze Pani poleci z wypieków?

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 z wypieków na Wielkanoc obowiązkowo sernik i mazurek 🙂 U nas nie zabraknie również babki drożdżowej 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  16. Iska

    Jak nie dodam kakao to wyjdzie zwykla babka? Też uwielbiam mokre więc byłoby miło

    1. Marta

      Niestety nie próbowałam, ale na pewno trzeba będzie dodać więcej mąki (pszennej lub miks z ziemniaczaną), aby konsystencja była odpowiednia 😉

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  17. Doris

    Nie wyszła mi taka piękna bo mam inną foremke ale smakowo super 🙂

    1. Marta

      Wygląd to kwestia drugorzędna, ale cieszę się, że smak przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 10 =


Top