Site icon marta-gotuje.pl

Babka na kefirze

Mocno kakaowa babka na kefirze, który zapewnia jej wilgotność i świeżość. U nas w towarzystwie czekoladowej polewy znika w błyskawicznym tempie : ) Polecam!

Składniki:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i cukrem waniliowym.

W drugim naczyniu ubić całe jajka z cukrem do białości, dodać kefir, chwilę zmiksować, dodać olej, ponownie krótko zmiksować i małymi partiami dodawać wymieszane suche składniki, miksując na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy na babkę (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.

Składniki na polewę:

Czekoladę posiekać, zalać ciepłą kremówką, odstawić na chwilę, a później dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą babkę nakłuć wykałaczką i polać ciepłą polewą.

Smacznego!

Inspiracja smaker.pl – UwagaBabiaEwa

Exit mobile version