Babka na kefirze

Mocno kakaowa babka na kefirze, który zapewnia jej wilgotność i świeżość. U nas w towarzystwie czekoladowej polewy znika w błyskawicznym tempie : ) Polecam!

Czekoladowa babka na kefirze

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 200g cukru
  • 125ml oleju
  • 200ml kefiru
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao(40-50g)

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i cukrem waniliowym.

W drugim naczyniu ubić całe jajka z cukrem do białości, dodać kefir, chwilę zmiksować, dodać olej, ponownie krótko zmiksować i małymi partiami dodawać wymieszane suche składniki, miksując na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy na babkę (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady (u nas gorzka)
  • 50 ml śmietanki kremówki

Czekoladę posiekać, zalać ciepłą kremówką, odstawić na chwilę, a później dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą babkę nakłuć wykałaczką i polać ciepłą polewą.

Smacznego!

Babka na kefirze
Babka na kefirze przepis
Babka czekoladowa

Inspiracja smaker.pl – UwagaBabiaEwa

Komentarzy: 20

  1. Aga
    6 kwietnia 2020 / 12:35

    Wspaniala babka 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:42

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Hania
    6 kwietnia 2020 / 13:08

    Uwielbiam babki, Twoja wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:42

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  3. Sylwia
    6 kwietnia 2020 / 13:47

    Piękna 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:42

      Dziękuję 🙂

  4. Eliza
    6 kwietnia 2020 / 14:10

    Dzisiaj piekę do kawki na balkonie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:42

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Anna
    6 kwietnia 2020 / 16:35

    I ta czekolada… aż slinka cieknie na sam widok 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:48

      Cieszę się, że się podoba 🙂

  6. Majka
    6 kwietnia 2020 / 18:36

    Cudownie apetyczna ❤

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2020 / 1:16

      Dziękuję pięknie <3

  7. Kasik
    7 kwietnia 2020 / 11:11

    Pyszna polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2020 / 22:48

      Super, że posmakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2020 / 22:48

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Mila
    8 kwietnia 2020 / 3:08

    Fajny przepis udala sie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:33

      Super, pozdrawiam 🙂

  9. 16 kwietnia 2020 / 18:52

    Wow, ale to pysznie wygląda! Ostatnio na święta zrobiliśmy podobną i chciałem zrobić zdjęcie, ale za szybko się rozeszło 🙂 Myśle, że podejmę się próby zrobienia takiej babki w najbliższym czasie. Dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2020 / 0:03

      Dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 − 9 =