Domowe masło

Czy wiecie jak przygotować domowe masło? To bardzo proste, ale sama przez długi czas nie posiadałam tej wiedzy, patent podejrzałam na niezawodnym instagramie ; ) Wystarczy dobra śmietana i kilka minut wolnego czasu : ) Dodatkowo to świetna sprawa, jeśli zdarzy Wam się przez nieuwagę przebić śmietanę, bo nic się nie zmarnuje : ) Polecam!!!

Domowe masło

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% w kartoniku, do ubijania)

Śmietankę ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Po uzyskaniu konsystencji bitej śmietany ubijać dalej, do czasu aż śmietana się zwarzy, może to potrwać kilka-kilkanaście minut w zależności od miksera. Gdy śmietana rozwarstwi się na grudki tłuszczu i maślankę, zmniejszyć obroty miksera, chwilę miksować, grudki masła zaczną łączyć się w większe kawałki. Masło odsączyć na sicie lub przecisnąć przez gazę, a następnie wypłukać z resztek maślanki, aby było bardziej zwarte i dłużej utrzymywało świeżość: do miski nalać zimną wodę, włożyć masło i ugniatać palcami. Mętną wodę z maślanką wylać, napełnić miskę świeżą wodą i powtórzyć wypłukiwanie masła, najlepiej do czasu aż woda będzie czysta. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Domowe masło ze śmietany
Jak zrobić domowe masło

Komentarzy: 19

  1. Edyta
    16 kwietnia 2020 / 11:40

    Nie wiedziałam, że to takie prostę. Spróbuję sama zrobić masło. Dzięki 😀

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2020 / 0:02

      Polecam 🙂

  2. Aga
    16 kwietnia 2020 / 11:51

    Nie wiedziałam 🙂 ale super!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2020 / 0:02

      Prosto i pysznie 🙂

  3. Majka
    16 kwietnia 2020 / 14:51

    O tak, takie masło jest wyjątkowe 😍 Robiłam już nawet z bardzo tłustej śmietany, kiedy udało się taką zdobyć.

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2020 / 0:03

      Ooo to musiało być pyszne, taka wiejska od gospodarza najlepsza 😀

  4. Asia
    16 kwietnia 2020 / 18:55

    Genialne ❤️

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2020 / 0:03

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  5. Nina
    16 kwietnia 2020 / 23:34

    Najlepsze takie domowe masełko 🙂

  6. Kaska
    17 kwietnia 2020 / 13:48

    Przepyszne dzieki za wiedze 🙂

    • Marta
      Autor
      18 kwietnia 2020 / 0:08

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Iwona
    21 kwietnia 2020 / 11:45

    Bardzo fajne nie wiedziałam że to takie proste w smaku jak ze sklepu a wiem co mam w środku 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:22

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Magda
    5 maja 2020 / 8:56

    Mam talent do masła. Wychodzi mi za każdym razem kiedy chce zrobić kopiec kreta. W takim razie za długo ubijam śmietanę?

    Pozdrawiam serdecznie
    Magda Klawikowska
    Gdyńska Palarnia Kawy

    • Marta
      Autor
      5 maja 2020 / 22:38

      Tak, to bardzo prawdopodobne 🙂

  9. Wanda
    9 maja 2020 / 16:52

    Czy można zrobić z dodatkiem soli? Jezeli tak to w którym momencie je dodac?

    • Marta
      Autor
      11 maja 2020 / 12:36

      Niestety takiej wersji nie próbowałam, ale dlaczego nie 🙂

  10. Iwona
    19 czerwca 2020 / 12:33

    Rewelacja lepsze niż sklepowe 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:19

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 21 =