Site icon marta-gotuje.pl

Babka pomarańczowa

Przepyszna i lekka babka pomarańczowa, sprawdzi się idealnie nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo aromatyczna za sprawą cukru ze skórką pomarańczową z Włoch i laski wanilii z Wysp Pacyfiku, które należą do serii produktów „Ze świata natury” Dr. Oetker. Babka długo utrzymuje świeżość, choć jestem przekonana, że i u Was zniknie błyskawicznie ; ) Polecam!!!

Składniki na babkę:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać cukier ze skórką pomarańczową oraz ziarenka wanilii, zmiksować. Dodać żółtka, krótko zmiksować, do połączenia. Do masy stopniowo dodawać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Stopniowo wlać kolejno sok z pomarańczy, a następnie olej, cały czas powoli miksując na niskich obrotach miksera. Masę przelać do formy na babkę obficie wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić i wyjąć z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na lukier:

Wszystkie składniki wymieszać. Udekorować babkę.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker. Więcej inspiracji znajdziecie w waniliowym serwisie.

Exit mobile version