Site icon marta-gotuje.pl

Babka tiramisu – szybki przepis

Przepyszna babka tiramisu – prosta do przygotowania, idealnie pasuje do popołudniowej kawy : ) Dodatek serka mascarpone sprawia, że jest odpowiednio wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam!!!

Składniki (forma z kominkiem o średnicy 23 cm):

Mascarpone zmiksować z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku, nadal ubijając. Wlać olej, krótko zmiksować. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą zostawić białą . Do drugiej dodać ostudzone espresso i kawę rozpuszczalną, do trzeciej kakao. 
Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć część z kakao, wyrównać. Przełożyć część białą, wyrównać. Na wierzch przełożyć część kawową, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Film z przygotowania znajdziecie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania.

Przepis – źródło. Więcej inspiracji na babki znajdziecie tutaj.

Exit mobile version