Przepyszna babka tiramisu – prosta do przygotowania, idealnie pasuje do popołudniowej kawy : ) Dodatek serka mascarpone sprawia, że jest odpowiednio wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam!!!

Składniki (forma z kominkiem o średnicy 23 cm):
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru
- 3 jajka (wielkość L)
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 250 g mąki
- 16 g proszku do pieczenia
- 10 g gorzkiego kakao
- 15 g zaparzonego espresso
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
Mascarpone zmiksować z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku, nadal ubijając. Wlać olej, krótko zmiksować. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą zostawić białą . Do drugiej dodać ostudzone espresso i kawę rozpuszczalną, do trzeciej kakao.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć część z kakao, wyrównać. Przełożyć część białą, wyrównać. Na wierzch przełożyć część kawową, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis – źródło. Więcej inspiracji na babki znajdziecie tutaj.
Cudo ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Ile to jest 15g zaparzonego espresso?
Autor
Trzeba odmierzyć 15 g na wadze kuchennej, niestety nie sprawdzałam w ml 🙂
Super babka 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Ale to musi być pyszne 🙂
Autor
Potwierdzam 😉
😍 Musi być pyszna 😍
D O S K O N A Ł A ❤ 😋
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Autor
Oj tak, mocno polecam 🙂
Wspaniała 🙂 uwielbiam kawowe 🙂
Autor
Super, że przypadła do gustu 🙂
Mniam ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszna 😊
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Co można dodać zamiast mascarpone?
Autor
Ricotta lub ew. jogurt grecki, ale najlepiej pozostać przy serku 🙂
Pyszna babka 🙂 Dałam mniej proszku do pieczenia, 2 łyżeczki, bo 16 g według mnie to trochę za dużo i bałam się, czy nie będzie zbytnio czuć proszku. Na 2 łyżeczkach proszku babka ładnie wyrosła. Do części kawowej dałam 5 łyżek zaparzonej kawy. Piekłam 40 minut. Szybkie i bezproblemowe ciasto 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Rewelacja!
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Pytanko czy można zamiast foremki do babki zrobić ciasto w małej tortownicy? jeśli tak to czy taki sam czas pieczenia i proporcje?
Autor
Tak 🙂 jeśli wielkościowo foremka jest zbliżona to czas i proporcje bez zmian 🙂
Czy mascarpone ma byc z lodowki czy temperatura pokojowa
Autor
Może być z lodówki 🙂
Robię już trzeci raz!
Rodzina czeka 🤤
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂