Prosty przepis na pierniczki, idealne do przygotowania z najmłodszymi. Pierniczki wychodzą aromatyczne i pyszne. Polecam!!!
Tradycyjne pierniczki przepis
Składnki: (ok. 100 sztuk)
- 550 g mąki pszennej np. tortowej
- 300 g miodu*
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
*z miodem sztucznym pierniczki szybciej zmiękną szybciej
Miód podgrzać z masłem w małym garnku, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przestudzić, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie i trudne do wałkowania, schłodzić w lodówce. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 2 – 3 mm. Im grubsze pierniczki tym bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 180 C (termoobieg), wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Źródło – przepis. Więcej świątecznych inspiracji znajdziecie tutaj.
W weekend zaczynamy produkcję 🙂
Autor
Super 🙂
Dziękuję za przepis 😊 Właśnie miałam w planach.
Autor
Idealnie się złożyło 🙂
Pyszne i ładnie trzymaj kształt 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Pycha polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂