Tradycyjne pierniczki – przepis

Prosty przepis na pierniczki, idealne do przygotowania z najmłodszymi. Pierniczki wychodzą aromatyczne i pyszne. Polecam!!!

Pierniczki

Tradycyjne pierniczki przepis

Składnki: (ok. 100 sztuk)

  • 550 g mąki pszennej np. tortowej
  • 300 g miodu*
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika

*z miodem sztucznym pierniczki szybciej zmiękną szybciej

Miód podgrzać z masłem w małym garnku, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przestudzić, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie i trudne do wałkowania, schłodzić w lodówce. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 2 – 3 mm. Im grubsze pierniczki tym bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 180 C (termoobieg), wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Świąteczne pierniczki
Pierniki

Źródło – przepis. Więcej świątecznych inspiracji znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 6

  1. Aga
    29 listopada 2022 / 12:02

    W weekend zaczynamy produkcję 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2022 / 1:58

      Super 🙂

  2. Majka
    29 listopada 2022 / 13:53

    Dziękuję za przepis 😊 Właśnie miałam w planach.

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2022 / 1:58

      Idealnie się złożyło 🙂

  3. Adrianna88
    5 grudnia 2022 / 23:53

    Pyszne i ładnie trzymaj kształt 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2022 / 16:03

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 6 =