Sernik z kajmakiem i orzechami pekan

Sernik z kajmakiem i orzechami pekan – intensywnie kremowy, na pysznym, chrupiącym czekoladowym spodzie. Całości dopełnia karmel z syropem klonowym.

Idealny sernik na jesienne wieczory, trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam!!!

Sernik z kajmakiem i orzechami pekan

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g roztopionego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Dodatkowo:

  • 260 g kajmaku
  • 40 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać na ostudzony spód, wyrównać. 

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
  • 200 g masy kajmakowej
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 30 g mąki
  • 45 ml syropu klonowego
  • 100 g orzechów pekan

Na patelni rozgrzać syrop klonowy, dodać orzechy, dokładnie wymieszać i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić, posiekać.

Twaróg wymieszać mikserem z masą kajmakową i cukrem. Dodać kremówkę, krótko zmiksować. Potem jajka, jedno po drugim. Na koniec mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników. Do masy wmieszać wystudzone i posiekane orzechy. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Polewa:

  • 50 ml syropu klonowego
  • 30 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Syrop klonowy podgrzać, dodać masło, wymieszać. Dodać kremówkę, wymieszać i trzymać na ogniu do czasu aż polewa zgęstnieje.

Smacznego!

Sernik kajmakowy
Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z orzechami

Więcej przepisów na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 16

  1. Aga
    29 października 2022 / 20:34

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2022 / 1:02

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  2. Ola
    29 października 2022 / 23:45

    Uwielbiam Pani serniki ten rownież upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2022 / 1:02

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. Natka
    30 października 2022 / 10:06

    Cudo!

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2022 / 1:02

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  4. Sara
    30 października 2022 / 22:43

    Przepyszny nie lubię orzechów ani innych dodatkow typu rodzynki (!) w cieście dlatego dałam je na ta polewę dodatkowy plus ładnie wyglądały i chrupały 😊

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2022 / 1:03

      🙂 🙂 🙂

  5. Iwona73
    31 października 2022 / 15:50

    Super idealnie kremowy orzeszki chrupiące 😊

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2022 / 1:03

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  6. Mia
    1 listopada 2022 / 21:51

    Bardzo apetyczny 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2022 / 1:03

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  7. Daria
    5 listopada 2022 / 18:36

    Bardzo dobry dzieki 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2022 / 2:37

      Super, że posmakował 🙂

  8. Julia
    10 listopada 2022 / 20:35

    O mamo, to połączenie musi być bombowe.

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2022 / 2:38

      O tak! Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 26 =