Site icon marta-gotuje.pl

Burgery z ciecierzycy i batatu w indyjskim stylu

Burgery z ciecierzycy i batatu w indyjskim stylu na pewno podbiją Wasze serca : ) Przepyszny warzywny kotlet w towarzystwie aromatycznej salsy z mango to połączenie idealne i zadowoli nawet typowych mięsożerców. Danie jest nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe i pożywne. Polecam!!!

Składniki na burgery (3 porcje):

Ciecierzycę zmiksować niedbale blenderem. Dodać rozgnieciony widelcem batat, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać groszek, ponownie wymieszać. Papier do pieczenia ułożyć na blaszce, posmarować oliwą. Nałożyć masę uformowaną w 3 placuszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.

Składniki na salsę mango:

Mango obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną cebulę, miętę i kolendrę. Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i chili.

Dodatkowo:

Bułki przekroić na połowy. Na spodzie ułożyć po liściu sałaty, burgerze, porcji salsy z mango, kilka plastrów ogórka i znowu liściu sałaty. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Smacznego!

Wartość odżywcza dla 1 porcji (bez bułki):

kaloryczność: 327 kcal, białko: 18,0 g, tłuszcze: 7,3 g, węglowodany: 37,2 g, błonnik: 13,2 g

Inspiracja: „Czas na obiad” V. Urban

Exit mobile version