Site icon marta-gotuje.pl

Chleb orkiszowy

Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego… ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!!


Składniki na zaczyn:

Składniki na ciasto:

* W przypadku mąki razowej należy dodać trochę więcej wody.

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Następnie dodać resztę składników, wyrobić zwarte ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość. Następnie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawić na kolejne 30-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub kamień do pizzy. Spryskać ściany piekarnika wodą i piec chleb przez 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 C. Bochenek powinien się zarumienić, a „ostukany” od spodu wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kuchennej kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!






Inspiracja: „O chlebie” E. Mórawska

Exit mobile version