Site icon marta-gotuje.pl

Chlebek bananowy z czekoladą

Poza moim synkiem i mną, chlebek bananowy nie cieszy się niestety w naszej rodzinie dużą popularnością ; ) Mimo to kiedy zostają nam bardzo dojrzałe, wręcz czarne miękkie i słodkie banany, trudno mi się oprzeć, aby nie wykorzystać ich do pieczenia ; ) Dzisiejszy chlebek bananowy z kawałkami gorzkiej czekolady jest przepyszny! Dodatek płatków owsianych dodaje mu lekko orzechowego charakteru, ale jeśli macie ochotę na mocniejszy akcent możecie również wzbogacić go o orzechy włoskie. To jeden z najlepszych chlebków bananowych jakie jadłam co potwierdza fakt, że mój Mąż określił go jako „całkiem niezły” : ) Polecam!!!


Składniki (keksówka 26×14 cm):

Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i solą morską. W drugiej misce banany z cukrem trzcinowym rozgnieść widelcem na w miarę gładką masę. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, masło i wymieszać. Dodać sypkie składniki, szybko wymieszać. Dodać płatki owsiane i posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie szybko wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (trudno się doczekać, ale po przestudzeniu łatwiej się go kroi ; )

Smacznego!




Inspiracja „Opowiadania drewnianego stołu” M. Walecka

Exit mobile version