Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto bezowa krówka przepis + film

Ciasto bezowa krówka to przepyszne, szybkie i efektowne ciasto, które super sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości i spotkaniu. Bardzo podzielne, pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Polecam!!

Ciasto biszkoptowe (blacha 23x33cm):

Do nasączenia:

Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż cukier całkiem się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Może to potrwać kilka minut, ale długie ubijanie jest kluczowe. Dodać żółtka, krótko zmiksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 165° C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, dopiero gdy całkowicie ostygnie, zdjąć papier i przełożyć ponownie do blachy. Biszkopt nasączyć kawą/herbatą lub wodą z cytryną.

Krem:

Dodatkowo:

Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą wymieszać z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Gotowy krem przełożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć beziki.

Polewa krówkowa:

Wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Delikatnie przestudzić, udekorować ciasto. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Film z przygotowania zobaczycie poniżej, zapraszam do subskrybowania 🙂

Pozostałe przepisy na ciasta z kremem

Zapraszam również na mój Instagram

Exit mobile version