Moje ulubione ciasto drożdżowe – bardzo delikatne i puszyste, tym razem z truskawkami i obowiązkowo dużą ilością kruszonki : ) Przy okazji odkryłam kolejną zaletę truskawek – zawarte w nich minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy! Mam nadzieję, że teraz jeszcze chętniej skusicie się na kawałeczek? ; ) Polecam!
Składniki na zaczyn:
- 20 g drożdży (świeżych) w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki mleka
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukier i mąką, a następnie zalać letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Składniki na ciasto (wymiary blachy 24 x 28 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka w temp. pokojowej
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 400 – 500 g truskawek
Do przesianej mąki dodać olej, mleko, jajka, cukier, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (jeśli macie taką możliwość polecam użyć robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest dość klejące). Blachę do pieczenia wysmarować delikatnie margaryną lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć zagniecione ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę :
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
Masło posiekać nożem wraz z mąką, następnie dodać cukier i dokładnie wyrobić palcami, tak aby wszystkie składnik się połączyły. Wyrośnięte ciasto posypać bardzo cieniutką warstwą mąki ziemniaczanej, na to przełożyć warstwę pokrojonych truskawek (nadmiar soku można odsączyć na papierowym ręczniku), a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C (opcja grzania góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest on suchy, jeśli tak ciasto jest gotowe).
Smacznego!
* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw