Kontakt

blog kulinarny

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Moje ulubione ciasto drożdżowe – bardzo delikatne i puszyste, tym razem z truskawkami i obowiązkowo dużą ilością kruszonki : ) Przy okazji odkryłam kolejną zaletę truskawek – zawarte w nich minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy! Mam nadzieję, że teraz jeszcze chętniej skusicie się na kawałeczek? ; ) Polecam!


Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki na zaczyn:

  • 20 g drożdży (świeżych) w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukier i mąką, a następnie zalać letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Składniki na ciasto (wymiary blachy 24 x 28 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka w temp. pokojowej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 400 – 500 g truskawek

Do przesianej mąki dodać olej, mleko, jajka, cukier, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (jeśli macie taką możliwość polecam użyć robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest dość klejące). Blachę do pieczenia wysmarować delikatnie margaryną lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć zagniecione ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę :

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Masło posiekać nożem wraz z mąką, następnie dodać cukier i dokładnie wyrobić palcami, tak aby wszystkie składnik się połączyły. Wyrośnięte ciasto posypać bardzo cieniutką warstwą mąki ziemniaczanej, na to przełożyć warstwę pokrojonych truskawek (nadmiar soku można odsączyć na papierowym ręczniku), a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C (opcja grzania góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest on suchy, jeśli tak ciasto jest gotowe).

Smacznego : )

* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

  Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

logamniejsze


 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 czerwca, 2014
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami

13 komentarzy

  1. ciasto drożdżowe, truskawki i KRUSZONKA – no czy może być lepsze połączenie? 🙂

    1. Jak dla mnie również to wszystko co najlepsze 🙂

  2. Ja też uwielbiam to połączenie!!

  3. o tej porze roku najlepsze ciasto;)

  4. Anusia

    Poproszę kawałek 🙂

    1. Proszę się częstować 🙂

  5. Agata

    Takiego puszystego drożdżowego jeszcze nie jadłam, świetny przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Maja

    Super ciasto proste i pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top