Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto drożdżowe z truskawkami

W związku z tegorocznym postanowieniem, aby wykorzystać sezon truskawkowy w pełni przedstawiam kolejny wypiek z tymi owocami : ) Żałuję tylko, że ze względu na mój urlop nie zdążę już przygotować truskawkowych przetworów, ale w przyszłym roku będę musiała się poprawić… Wracając do ciasta, to oczywiście możecie zrobić je z dowolnymi owocami, jak dla mnie ciasto było odrobinę za mało słodkie i proponuję podwoić porcję kruszanki, gdyż wyszło mi jej naprawdę niewiele, a mam do niej słabość ; )



Składniki na ciasto:

Składniki na kruszonkę:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy. Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać.

Na wierzch ciasta ułożyć truskawki  i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek można polać lukrem.

Smacznego : )

Exit mobile version