Ciasto drożdżowe z truskawkami

W związku z tegorocznym postanowieniem, aby wykorzystać sezon truskawkowy w pełni przedstawiam kolejny wypiek z tymi owocami : ) Żałuję tylko, że ze względu na mój urlop nie zdążę już przygotować truskawkowych przetworów, ale w przyszłym roku będę musiała się poprawić… Wracając do ciasta, to oczywiście możecie zrobić je z dowolnymi owocami, jak dla mnie ciasto było odrobinę za mało słodkie i proponuję podwoić porcję kruszanki, gdyż wyszło mi jej naprawdę niewiele, a mam do niej słabość ; )


ciasto drożdżowe z truskawkami
Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki roztopionego masła

Składniki na kruszonkę:

  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy. Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać.

Na wierzch ciasta ułożyć truskawki  i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek można polać lukrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 10

  1. Magdalena
    3 lipca 2011 / 11:10

    Ale puszyste!!! Mi zawsze wychodzi troche oklapnięte… Musze wyprobowac, bo uwielbiam drozdzowe wypieki, pozdrawiam serdecznie. M.

  2. Marta
    Autor
    3 lipca 2011 / 12:09

    Spróbuj koniecznie, bo z tym przepisem, na pewno nie będziesz mieć problemu, aby ciasto dobrze wyrosło : )

  3. 4 lipca 2011 / 12:31

    mmm… wygląda rewelacyjnie! Pewnie smakuje jeszcze lepipej 🙂

  4. Anka
    4 lipca 2011 / 20:55

    Cześć! Dawno nie zaglądałam, a u Ciebie tyle pyszności. Sama się noszę z zamiarem otwarcia bloga… Ciasto dzisiaj wypróbowałam i rośnie niesamowicie!!!

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2011 / 20:58

      Koniecznie zacznij tworzyć własnego bloga, na pewno będę zaglądać i podziwiać także Twoje pyszności:D

  5. 5 lipca 2011 / 14:05

    Wygląda fantastycznie..Uwielbiam takie ciasto, więc poproszę kawałek:)

  6. Marta
    Autor
    5 lipca 2011 / 16:14

    Co prawda nic już nie zostało, ale chętnie upiekę drugi raz więc zapraszam na degustację 🙂

  7. Amela
    5 lipca 2011 / 22:15

    Też się pisze na degustacje;D

    • Marta
      Autor
      11 maja 2012 / 21:05

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 20 =