Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech jest ostatnio bardzo popularne i również nie mogłam przejść obok niego obojętnie ; ) Zachwyciło mnie swoim kolorem, który uzyskujemy dzięki dodatkowi szpinaku. Jest on bardzo mało wyczuwalny, więc jeśli za nim nie przepadacie proszę się nie zniechęcać. Moja wersja to połączenie kilku znalezionych przepisów, a ponieważ nie przepadam za maślanymi kremami jako nadzienie wybrałam moje ulubione połączenie truskawkowego musu i bitej śmietany. Polecam!


Składniki na ciasto (tortownica 25 cm):

  • 400 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozmrożony szpinak dokładnie odsączyć z wody.  Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie dodać ekstrakt z wanilii. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać szpinak i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku (góra-dół) przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Ciasto urośnie z górką, którą po wystudzeniu należy odciąć i rozkruszyć.

Składniki na truskawkowy mus:

  • 450 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozprowadzone w 3-4 łyżkach wody

Truskawki podgrzać, tak aby zaczęły się delikatnie rozpadać (im dłużej będziecie podgrzewać tym całość zacznie robić się gęstsza). Dodać mąkę rozprowadzoną  w wodzie i całość szybko wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Gotować razem przez kilka minut. Jeśli truskawki nie rozpadną się do końca, całość można zmiksować blenderem. Przestudzić.

Składniki na śmietanowe nadzienie:

  • 500 g śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • 1/8 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia (pilnując, aby nie wystudziła się całkowicie). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę.

Ostudzony spód ciasta przełożyć ponownie do tortownicy, wyłożyć przestudzony mus, a następnie bitą śmietanę. Przykryć rozkruszoną częścią ciasta.

Smacznego : )

Exit mobile version