Piankowy obłoczek to ciasto mojej Mamy, które zawsze robi furorę na naszych rodzinnych imprezach. Jest bardzo lekkie i przepyszne w swej prostocie, kochają je również dzieci. Polecam!!
Składniki na biszkopt (blacha 25×35 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać żółtka, olej i ocet, zmiksować. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
Przełożenie:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 1 fiks do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Wystudzony biszkopt posmarować powidłami. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fiksem do śmietany. Przełożyć na powidła i równomiernie rozsmarować.
Cytrynowa pianka:
- 800 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 galaretki cytrynowe + 2 szklanki wody
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Gęstniejącą galaretkę powoli wlewać do ubitej kremówki, cały czas mieszając. Tężejącą piankę wylać na przygotowany biszkopt.
Malinowa galaretka:
- 2 galaretki malinowe + 2 i 1/2 szklanki wody
- wiórki czekolady lub czekoladowa posypka
Gdy pianka zgęstnieje posypać całość wiórkami czekolady. Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić. Zimną galaretkę wylać na piankę. Przełożyć do lodówki, aby galaretka stężała.
Smacznego!