Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Piankowy Obłoczek

Piankowy obłoczek to ciasto mojej Mamy, które zawsze robi furorę na naszych rodzinnych imprezach. Jest bardzo lekkie i przepyszne w swej prostocie, kochają je również dzieci. Polecam!!

Składniki na biszkopt (blacha 25×35 cm):

Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać żółtka, olej i ocet, zmiksować. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Przełożenie:

Wystudzony biszkopt posmarować powidłami. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fiksem do śmietany. Przełożyć na powidła i równomiernie rozsmarować.

Cytrynowa pianka:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Gęstniejącą galaretkę powoli wlewać do ubitej kremówki, cały czas mieszając. Tężejącą piankę wylać na przygotowany biszkopt.

Malinowa galaretka:

Gdy pianka zgęstnieje posypać całość wiórkami czekolady. Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić. Zimną galaretkę wylać na piankę. Przełożyć do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego!

Exit mobile version