Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą

Niezwykle aromatyczne, mięciutkie ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą na pewno skradnie Wasze serca. Jedno z najbardziej popularnych na słonecznej Sycylii (Sicilian whole orange cake) oraz równie pięknej Walencji (Valencia orange cake), co wcale mnie nie dziwi ze względu na dostępne tam pomarańcze : )

Ciasto pomarańczowe długo zachowuje świeżość, super sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!!!

Ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą – przepis

Składniki (keksówka 22×9 cm):

Dodatkowo:

Pomarańcze umyć, przełożyć do małego, wysokiego garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości przez około 60 minut. Całkiem wystudzić w wodzie, a następnie wyjąć i zmiksować na gładki mus. Całe jaja zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej i pomarańczowy likier, cały czas miksując. Dodać puree z pomarańczy, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułożyć połówki plasterków pomarańczy, posypać grubym cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie.

Smacznego!

Przepis – Rozkoszny, więcej inspiracji na ciasta znajdziecie tutaj.

Exit mobile version